Rallin WRC-kausi käynnistyy perinteiseen tapaan Monte Carlon osakilpailulla, ja samalla lyödään ensimmäiset askelmerkit taistelulle vuoden 2023 maailmanmestaruudesta.

Maailmanmestaruutta lähtee puolustamaan Toyotan Kalle Rovanperä, joka vetoyhtiö Betsafen kertoimien mukaan on suurin mestarisuosikki myös tällä kaudella. Rovanperä pääseekin tavallaan jatkamaan viime kauden pohjalta, kun kovimmaksi haastajaksi jälleen nostettu Ott Tänak on enemmän kysymysmerkki.

Tänak jätti Hyundain viime kauden jälkeen hiukan myrskyisissäkin merkeissä ja siirtyi sittemmin M-Sport Fordin leipiin. Tallin ja auton suorituskyky on ainakin jonkinasteinen arvoitus, joten huolimatta toiseksi pienimmästä kertoimesta Tänak on ehkä enemmän musta hevonen tällä kaudella. Mestaruustaistelua sekoittamassa ovat kertoimien valossa lisäksi ainakin Toyotan Elfyn Evans ja Hyundain Thierry Neuville.

Ensimmäiset pisteet jaetaan Monte Carlossa ja välttämättä avausosakilpailu ei kerro vielä kaikkea tallien ja kuljettajien voimasuhteista. Monte on omanlaisensa ralli ja vuosi sitten Rovanperäkin oli siellä isoissa vaikeuksissa nousten lopulta neljänneksi.

Suosikkien joukossa Rovanperä Montenkin voittajaksi on, mutta merkille pantavasti vasta neljänneksi pienimmällä kertoimella. Kokemus on Montessa valttia, ja voittajakertoimissa suomalaisen edelle nousevatkin Sebastien Ogier, Tänak ja Neuville.

WRC 2023, kokonaiskisan voittaja -kertoimet

Kalle Rovanperä (FIN) 2.75
Ott Tänak (EST) 3.50
Elfyn Evans (WAL) 4.00
Thierry Neuville (BEL) 5.00
Takamoto Katsuta (JPN) 21.00
Esapekka Lappi (FIN) 21.00
Sebastien Ogier (FRA) 41.00
Sebastien Loeb (FRA) 71.00
Pierre-Louis Loubet (FRA) 75.00
Dani Sordo (ESP) 101.00
Craig Breen (IRE) 101.00

Monte Carlo 2023, voittajakertoimet

Sebastien Ogier (FRA) 3.25
Ott Tänak (EST) 4.65
Thierry Neuville (BEL) 5.05
Kalle Rovanperä (FIN) 5.75
Elfyn Evans (WAL) 6.10
Dani Sordo (ESP) 21.20
Esapekka Lappi (FIN) 27.00
Takamoto Katsuta (JPN) 45.00
Pierre-Louis Loubet (FRA) 100.00