Entinen Mercedeksen moottoriurheiluosaston johtaja Norbert Haug sanoo Saksan nykyisen aseman F1-sarjassa olevan traagista.

Haug oli aikoinaan 90-luvun puolivälissä tärkeässä osassa, kun McLaren ja saksalaisvalmistaja Mercedes lähtivät tekemään menestyksekästä yhteistyötä. Saksalaiskonkari on kokenut maansa mielettömän fanibuustin myös Michael Schumacherin kultavuosien aikana.

Saksalaisten into lajia kohtaan on kuitenkin viime vuosina hiipunut hurjasti, kun maassa ei järjestetä enää osakilpailuja, eikä saksalaiset kuskit niitä menestystä. Sen lisäksi ensi kaudella lähtöruudukossa nähdään enää yksi saksalaiskuski Nico Hülkenbergin voimin.

Haug kritisoi saksalaisfaneja heidän ”käännettyään selkänsä lajille” ja käskee heitä häpeämään.

– Saksassa Formula 1 on kääntynyt tragediaksi, jota jokaisen moottoriurheilufanin tulisi hävetä, avautuu Haug Saksan RND:lle.

Haug muistelee kaiholla maanmiehiensä kultavuosia, jolloin Schumacher, Sebastian Vettel, sekä Nico Rosberg toivat mestaruuksia kotiin. Mieleen on myös painunut ikuisiksi ajoiksi kultavuodet McLarenin, Brawn GP:n tähdenlennon ja tietysti Mercedeksen tehdastiimin vauhdittajina.

– 90-luvun lopussa ja 2000-luvulla Saksassa ajettiin kaksi kisaa kaudessa täysille katsomoille, eli yli sadalletuhannelle katsojalle. RTL:llä (Saksan tv) 12 miljoonaa ihmistä katsoi kisaa ja nykyisin vain kolme miljoonaa, puhisee Haug.

– Vuonna 2010 oli vielä seitsemän saksalaista kuljettajaa kauden aikana mukana. Nykyään vain Hülkenberg ja hänkin toisiksi huonoimmassa tallissa. Mick (Schumacher) on lupaava varakuljettaja ja sentään oikeassa tallissa, mutta Saksan osakilpailuakaan ei ole ollut pitkään aikaan.

Haug kääntää katseensa jo pidemmälle tulevaisuuteen ja laittaa toivonsa vuonna 2026 leikkiin mukaan hyppäävän Audin harteille. Toki Mercedes on tehdastiiminä niittänyt menestystä, mutta se ei Haugin mukaan riitä. Hänen mielestään saksalaisten on muistettava myös se, kuinka paljon autoala ylipäätään vaikuttaa yleisesti koko Saksan talouteen.

– Audi, meillä on ongelma ja se on kaikki mitä voin sanoa, totesi Haug.

LUE MYÖS: Kuskit äänestivät kauden parhaat rattimiehet – Valtteri Bottas ei mahtunut listalle