MM-rallikauden viimeisen osakilpailun avauspäivä piti sisällään runsaasti tapahtumia Japanissa.

Heti päivän avauserikoiskokeella nähtiin draamaa, kun Hyundai-tallin Dani Sordon auto syttyi ilmiliekkeihin ja paloi täysin poroksi. Näin ollen heti ensimmäinen pätkä jouduttiin keskeyttämään ja seuraavan ek:n startti venähti sen verran, että se jouduttiin perumaan kokonaan.

Hyundain käristyessä WRC2-sarjassa ehdittiin todistaa ratkaisevan tuntuista ajovirhettä, kun suomalaiskuljettaja Emil Lindholmin mestaruuden pahin uhkaaja Kajetan Kajetanowicz ehti tuhota autonsa ulosajossa. Tällä hetkellä kolmantena luokassaan ajavalle Lindholmille riittää yhdeksän pistettä mestaruuden voittamiseksi.

Neljännellä lenkillä peli jouduttiin jälleen viheltämään poikki täysin käsittämättömän tilanteen johdosta. Suomalaiskuskit Sami Pajari, Emil Lindholm sekä Teemu Suninen kokivat todellisen vaaratilanteen, kun jostain kumman syystä tuntematon henkilöauto ajoi heitä pätkällä vastaan. Tätä ennen M-Sportin Craig Breen oli ajanut ulos tieltä ja pudonnut notkon pohjalle.

– Näin, ettei Breenillä ollut mitään hätää. Jatkoimme siitä kisavauhtia eteenpäin, niin sitten meitä vastaan tuli henkilöauto. Kukaan ei ilmeisesti osaa sanoa, miten se oli mahdollista, Pajari kommentoi Yle Urheilun mukaan.

– Olin aivan varma, että osuu autooni, mutta eipä osunut.

Näin ei tietenkään missään olosuhteissa saisi tapahtua ja järjestäjillä riittääkin seliteltävää ja selviteltävää, kuinka näin on päässyt käymään.

Tapahtumarikkaan alkutaipaleen -sekä runsaasti venyneen aikataulun johdosta viides ek päätettiin lyhentää noin kymmenellä kilometrillä. Sen lisäksi seitsemäs pätkä päätettiin etukäteen peruuttaa kokonaan. Syynä tähän oli Breenin ulosajo, sillä tien viereiset kaiteet olivat tuhoutuneet irlantilaisen täräyttäessä siitä läpi.

Päivän kuudes ja viimeinen erikoiskoe päästiin vihdoin lasettelemaan jo kunnolla ja maailmanmestari Kalle Rovanperä täräytti pohja-ajan. Toyotan suomalaistähti on avauspäivän jälkeen hyvissä asemissa kolmantena, vain viitisen sekuntia kärjestä. Ongelmaton ei ollut Rovanperänkään päivä, sillä avauspätkällä ohjaamoon puski jostakin savua, joka häiritsi keskittymistä.

– Sehän tietenkin häiritsi keskittymistä, mutta ei haitannut kuitenkaan liikaa. Saimme korjattua ongelman seuraavalla siirtymällä, ei siis mitään hirveän vakavaa, kommentoi Rovanperä tyynesti.

MM-rallidebyyttiään Japanissa WRC2-autolla tekevä Heikki Kovalainen on avauspäivän jälkeen luokkansa kuudentena.

Japanin MM-ralli jatkuu lauantaina Suomen aikaa puolenyön jälkeen klo 00:07.

Japanin MM-rallin tilanne 6/19 ek:n jälkeen

  1. Elfyn Evans, Toyota 57.18,8
  2. Thierry Neuville, Hyundai +3,0
  3. Kalle Rovanperä, Toyota +5,1
  4. Ott Tänak, Hyundai +13,9
  5. Takamoto Katsuta, Toyota +20,6
  6. Gus Greensmith, Ford +2.00,4
  7. Sami Pajari, Skoda (WRC2) +2.21,8
  8. Teemu Suninen, Hyundai (WRC2) +2.27,1
  9. Emil Lindholm, Skoda (WRC2) +2.30,2
  10. Sebastien Ogier, Toyota +2.49,8

13. Heikki Kovalainen, Skoda (WRC2) +3.18,7