Arvostettu saksalaislehti Auto, Motor und Sportin mukaan useat F1-tallit ovat pyytäneet kansainväliseltä autoliitolta FIA:lta tutkintaa Haasin yhtäkkisestä noususta ylemmän keskikastin taistoon.

Amerikkalaistallilla on aina ollut vahvat siteet Ferrariin, joka on tällä hetkellä selvästi sarjan nopein auto. Tämän myötä epäilykset Haasin reilun pelin pelaamisesta ovat kilpailijoissa heränneet.

FIA määrittää joidenkin auton osien valmistuksen täysin itsenäisesti ja Haas on vuosien saatossa ostanut Ferrarilta kaikki sääntöjen sallimat osat pysyäkseen budjetissaan. Haasin teknisen osaston kerrotaan jopa olevan sijoitettuna Ferrarin tehtaan viereen, sillä Haas on koko F1-tarinansa ajan luottanut Ferrarin voimanlähteisiin.

Epäilykset heräävätkin saksalaislehden mukaan juuri tässä kohtaa, sillä kilpailijoita ihmetyttää, kuinka Haasin kokoinen talli on pienellä budjetillaan onnistunut rakentamaan niin kilpailukykyisen auton. Haasin sekä Ferrari-autojen samankaltaisuus herättää myös epäilyksiä. Tiedonjako tallien välillä autojen kehityksestä on kiellettyä, mutta kaikkea ei oletettavasti pystytä vahtimaan.

Kilpailijat ovat huolissaan, ettei näiden kahden tallin yhteistyö rajoitu vain liiketoimintaan. Monet Ferrarin insinöörit menettivät työpaikkansa Maranellon jättiläisten alaisuudessa budjettikaton tultua voimaan ja osa heistä siirtyikin Haas-talliin töihin. Haasin ja Ferrarin siteet kattavat myös sen, että amerikkalaistalli saa käyttää Ferrarin tuulitunnelia kilpurinsa kehittämiseen.

Haas on työskennellyt uuden autonsa kanssa jo viime vuoden tammikuusta saakka ja viettäneet kaikista talleista eniten aikaa tuulitunnelissa. Suurin osa muista tiimeistä aloittivat vasta viime vuoden puolivälin tienoilla tämän kauden autojensa työstämisen, joten Haas oli jo tässä vaiheessa hyvin edennyt tulevan haastajansa kanssa.

Haas ei saa jakaa Ferrarin kanssa dataa, mutta jos jonkinlaista informaatiota on heitetty ilmoille, ei sen tarvitse olla suurta ollakseen kuitenkin arvokasta tietoa. Tällaisessa tapauksessa Ferrari on saattanut säästää runsaasti aikaa jättääkseen kokeilematta jotakin, minkä Haas ja sen entiset Ferrari-insinöörit ovat ehtinyt toteamaan hyödyttömäksi. Samankaltaiset konseptit autojen kanssa heittävät täten yhä enemmän bensaa liekkeihin.

Saksalaislehden mukaan kolme tallia olisivat pyytäneet kansainväliseltä autoliitolta, mikäli he pystyisivät tekemään tilanteesta laajemman tutkinnan. Listalta löytyy kuitenkin neljä tallia, joiden kerrotaan olevan McLaren, Alpine, Aston Martin sekä Mercedes, jotka ovat aiemminkin kyseenalaistaneet kilpailijoidensa tekemisiä.

Uutisessa sanotaan, että nämä tallit toivoisivat FIA:lta reagointia tiedon jakamiseen sekä tiettyjen auton osien ostamismahdollisuuksiin.

Haas aloitti kautensa vahvasti Kevin Magnussenin toimesta ajaessaan kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa pisteille. Tallin toinen kuljettaja Mick Schumacher ei ole saanut vielä pistetiliään auki ja tallilla onkin Magnussenin suorituksien ansiosta kasassa jo 12 MM-pistettä.

Viime kaudella jo täysin tähän kauteen keskittynyt talli jäi kokonaan pisteittä.