Alfa Romeota tulevalla kaudella piiskaava Valtteri Bottas tuntee suuren vastuun harteillaan, kun suomalaiskuljettaja valmistautuu ensimmäiseen kauteensa uudessa tallissaan.

Viisi edellistä kautta Mercedeksellä toivat Bottakselle yhteensä 10 osakilpailuvoittoa ja 58 palkintopallisijoitusta, siinä missä tallikaveri Lewis Hamilton nappasi neljä maailmanmestaruutta vyölleen.

Suomalainen oli mukana voittamassa Mercedekselle valmistajien mestaruutta jokaisella kaudellaan saksalaismerkin alla, mutta viime kauden päätteeksi he päättivät ottaa Hamiltonin tallikaveriksi George Russellin. Bottaksen tie vei Alfa Romeolle, jossa hänen tallikaverinaan ajaa tulokaskuljettaja Guanyu Zhou.

32-vuotias Nastolan kasvatti on innoissaan uudesta vaiheestaan urallaan ja onkin ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, jossa hän on tallin kuljettajakaksikosta kokeneempi.

– Alfa Romeolla on hienot perinteet autoalalla ja kilpa-autoilun puolella, joten brändille ajaminen on suuri vastuu, aloittaa Bottas motorsport.com -sivuston haastattelussa.

– Olen oikeastaan ensimmäistä kertaa urallani sellaisessa asemassa, että olen tallin kokeneempi kuljettaja ja onhan se aikakin, kun olen aloittamassa kymmenennen kauteni.

– Joten tunnen todellakin suurta vastuuta ohjata sekä auttaa tiimiä antamalla kaiken mitä minulla on, jatkaa suomalainen.

Alfa Romeo on tunnettu hienoista fasiliteeteistaan Sveitsin Hinwillissä, mutta kooltaan se ei ole mitään verrattuna Mercedeksen vastaaviin, joista Bottas sai edelliset viisi vuotta nauttia.

Bottas kertookin olleensa yllättynyt tallin työntekijöiden määrästä, mutta sanoo samaan hengenvetoon sveitsiläistallin kompaktissa rakenteessa olevan etunsakin.

– Näin, että heillä on suuret sekä hyvät fasiliteetit osittain BMW-aikojen johdosta. Uskon heidän sijoittaneen isosti tehtaaseen, sillä siellä on hyvä tuulitunneli ja tilat.

– Ehkä se oli hieman yllättävää kuinka paljon vähemmän porukkaa oli tehtaalla. Oli vähemmän kiirettä ja ihmisiä eri osastoilla.

– Onhan se tietysti pienempi, mutta uskon siinä piilevän etunsa, että kuinka nopeasti pystytään reagoimaan eri asioihin. Sinun ei tarvitse mennä kymmenen ihmisen kautta, vaan kerrot asiasi yhdelle kaverille ja kerrot mitä pitää tehdä, joten se on mukavaa, tarinoi Bottas.

Yksi iso osa-alue, jossa Alfa Romeo yrittää kiriä on tallin uusi simulaattoriosasto, jonka parissa alettiin työstämään jo kaudella 2019, mutta koronaviruspandemiasta johtuen asiat ovat viivästyneet tällä osa-alueella.

Bottas on päässyt jo hieromaan Hinwillissä uutta simulaattoria, mutta myöntää sen kanssa olevan vielä runsaasti hienosäätöä, jotta siitä saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti.

– Työsarkaa riittää ja oikeastaan kaikki tekemämme simulaattorityö on ollut itse simulaattorin kehittämistä sen sijaan, että keskittyisimme kunnolla uuteen autoon, kertoo suomalaiskuljettaja.

– Uuden auton kanssa tekemämme työ on ollut vain arviointia, koska en ole ajanut uutta autoa vielä kunnolla kuivissa olosuhteissa, kertoi Bottas ennen talvitestien ensimmäistä päivää.

– Barcelonan jälkeen menemme takaisin tehtaalle ja yritämme korreloida sitä. Simulaattori tarvitsee vielä paljon hienosäätöä.