Vuoden 2021 vetäessä viimeisiään, on hyvä hetki vielä kerran katsella hieman taaksepäin pari viikkoa sitten päättynyttä F1-kautta.

Tähän juttuun on listattu suurin osa kauden 2021 merkittävimmistä tilastoista. Red Bullin Max Verstappen sekä Mercedeksen Lewis Hamilton ovat oletetusti monissa tilastoissa keulilla, mutta vakuuttavia suorituksia löytyy muitakin.

Voitot

Uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden voittanut Verstappen saavutti kauden aikana kymmenen osakilpailuvoittoa, joka oli eniten kaikista kuljettajista. Hamilton puolestaan oli ruutulipulla ensimmäisenä kahdeksan kertaa ja yhden voiton mieheen nappasivat Sergio Perez, Esteban Ocon, Valtteri Bottas sekä Daniel Ricciardo. Alpine-kuljettaja Ocon oli kauden ainut ensimmäistä voittoaan juhlinut gladiaattori.

Paalupaikat

Paalupaikkojen määrässä Verstappen pätki Hamiltonin selvästi. Hollantilainen nappasi kauden aikana kymmenen paalupaikkaa, siinä missä seitsenkertainen mestari starttasi keulilta viidesti. Bottas osoitti vahvuutensa lauantaisin, napaten paalun tilastojen valossa neljästi. Bottas oli lauantain nopein mies Portimaossa, Monzan -sekä Interlagosin sprintissä ja Istanbulissa suomalainen lähti paalulta tallikaveri Hamiltonin lähtöruuturangaistuksen myötä. Muita paalumiehiä olivat Charles Leclerc (2) sekä Lando Norris (1).

Johtokierrokset

Johdettujen kierrosten lukumäärää katsellessa voisi kuvitella, että Verstappen olisi vienyt mestaruuden nimiinsä paljon selkeämmin. Lentävä hollantilainen veti letkaa yhteensä 652 kierroksen verran, joka kattaa 50,3 prosenttia koko kauden ajetuista kisakierroksista. Seuraavana listassa on oletetusti Hamilton, joka johti ”vain” 297 kierrosta.

Palkintopallisijoitukset

Red Bull -tähti teki myös yhden kauden aikana saavutettuihin palkintopallisijoituksiin uuden ennätyksen, kun Verstappen paineli kolmen sakkiin yhteensä 18 kertaa. Aiempi ennätys oli Hamiltonin nimissä, joka ajoi jo viidettä kertaa urallaan 17 kertaa podiumille yhden kauden aikana.

Nopeimmat kierrokset

Kilpailun nopeimmat kierrokset menivät MM-kandidaattien osalta tasan, kun molemmat ajoivat kuudesti vikkelimmän kierroksen. Bottas ylsi samaan neljästi ja Perez kahdesti. Kertaalleen nopeimman kierroksen onnistuivat paahtamaan McLaren-kuljettajat Norris ja Ricciardo sekä AlphaTaurin Pierre Gasly.

Nopeimmat varikkokäynnit

Nopeimmissa varikkopysähdyksissä Red Bull oli neljättä kautta putkeen kiistaton kuningas, kun energiajuomajättien mekaanikot hoitivat hommansa 12 kertaa ripeämmin kuin ketkään muut. Nopein pysähdys ennen kesken kauden tulleita sääntömuutoksia oli 1,88 sekuntia.

Ohituskuningas

Ensimmäistä kertaa jaettu eniten ohituksia tehneen kuljettajan tittelin vei Aston Martinin Sebastian Vettel ennen Alpinen Fernando Alonsoa. Kärkikolmikossa puhui kokemus, sillä sen täydensi uransa päättänyt Alfa Romeon Kimi Räikkönen. Vettelille merkattiin 132 ohitusta, Alonsolle 128 ja Räikköselle 127.

Ajetut kilpailukierrokset

Merkittävän tempun teki myös Ferrarin Carlos Sainz, joka näki ruutulipun jokaisessa kilpailussa. Espanjalainen ei kuitenkaan saanut kaikkia kilpailukierroksia täyteen kierroksella ohitetuksi tulemisen johdosta. Sainz suoritti kauden 1294 kisakierroksesta kaikenkaikkiaan 1269, joten prosentuaalisesti Ferrari-kuljettaja ajoi 99,77 prosenttia kauden kisakierroksista.

Muihin huomioihin voidaan listata vielä, että päättyneeseen kauteen lähdettiin neljän maailmanmestarin voimin, kun lähtöruudukossa nähtiin Hamilton, Alonso, Räikkönen sekä Vettel. Ensi kaudella luku pysyy samana, kun Verstappenista leivottiin mestari ja Räikkönen puolestaan päätti komean uransa.

F1-fanin odottavan aika on pitkä ja seuraava kausi kuninkuusluokassa polkaistaan käyntiin 20. maaliskuuta.