Niputimme F1-kauden – suurimmat ja surkeimmat ovat tässä: Red Bull päätti yhden aikakauden, Michael Masille armoton ruoskan sivallus

© Kuva: Getty Images

Formula 1 -kausi 2021 on virallisesti ohi ja maailmanmestariksi on kruunattu Red Bullin Max Verstappen.

SuomiF1-sivusto päätti käydä läpi kauden suurimpia hetkiä, onnistujia sekä epäonnistujia.

Alla olevasta listauksesta voitte lukea meidän arviot kauden kuljettajasta, kauden tallista, kauden kilpailusta, kauden yllättäjästä, kauden hetkestä, aliarvostetuimmasta hetkestä sekä kauden flopista.

Kauden kuljettaja

Juuso Koivumäki: Carlos Sainz. Espanjalaiskuljettaja oli aivan fantastinen koko kauden. Ansaittu keskikastin mestaruus Sainzille, jonka monet luulivat soittavan täysin ja ainoastaan kakkosviulua Leclercin rinnalla. Mitäpä vielä? Sainz nappasi keskikastin mestaruuden ja jätti monacolaisen selvästi taakseen MM-pisteissä.

Nooa Ruuth: Pierre Gasly. Ranskalaiskuljettaja kiilaa niukasti Max Verstappenin edelle omissa papereissani. Gasly suoritti uskomattoman tasaisesti Alpha Taurilla koko kauden. Pari vuotta sitten hylkiöksi leimattu Gasly on noussut koko sarjan eliittiin raahaamalla Alpha Taurin lähes yksin viidenneksi valmistajien MM-pisteissä. Gasly kärsi useasta teknisestä viasta kauden aikana, mutta keräsi silti 110 pistettä. Ranskalainen jäi ruutulipun ohittaessaan ilman pisteitä vain kolmesti. Uskomaton saldo.

Pierre Gasly toi lähes 80 prosenttia Alpha Taurin keräämistä pisteistä. Kuva: Getty Images.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Lentävä hollantilainen sai urallaan ensimmäistä kertaa käsiinsä työkalun, jolla kykenee taistelemaan jatkuvasti voitoista ja tuloksena maailmanmestaruus. Ilman epäonnisia kisoja esimerkiksi Azerbaidzanissa ja Unkarissa olisi varmistanut mestaruuden jo ennen Abu Dhabia. Lewis Hamiltonin mestaruusputken päättäminen on kenties suurin mahdollinen sulka, jonka voi hattuunsa saada.

Kauden talli

Juuso Koivumäki: Red Bull. Mercedes oli se, joka katkaisi Red Bullin mestaruusputken vuonna 2014. Nyt Red Bull teki saman Mercedekselle. Vaikka Mersu voitti valmistajien mestaruuden, teki Red Bull Verstappenille ensimmäistä kertaa tämän uralla auton, jolla voi taistella mestaruudesta. Uhkarohkea hyppäys Hondan kelkkaan pari vuotta sitten kantoi nyt kaikkein maukkainta hedelmää Christian Hornerille ja Helmut Markolle.

Nooa Ruuth: Ferrari. Italialaistalli korjasi viime vuoden floppiaan uskomattomalla tehokkuudella. Alkukausi opeteltiin ja loppukausi dominoitiin. Ei turhaa draamaa, ei naurettavia virheitä, vaan tasaista suorittamista läpi kauden. Tämän lisäksi Maranellossa on keskitytty lähes kokonaan ensi kauden kilpuriin. Ferrari tuntuu viimein oppivan virheistään ja on palaamassa takaisin F1-huipulle tämän ansiosta.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Maranellon jättiläiset pesivät hienosti kasvonsa edellisvuoden grande katastrofin jälkeen. Ferrarilla painettiin kaikessa rauhassa reset-nappulaa, eikä otettu turhia menestyspaineita. Lopulta tasainen sekä virheetön tekeminen toi italialaisille kolmannen sijan valmistajien pisteissä, mikä ei ole häpeä. Tallipomo Mattia Binotto on paukutellut henkseleitään ensi kaudesta ja vain toivoa sopii, että Maranellon korskea ori laukkaa ensi kaudella jälleen siellä missä kuuluu, eli voittotaistossa.

Kauden kilpailu

Juuso Koivumäki: Venäjän GP. Lando Norrisin uran avausvoiton karkaaminen aivan käsittämättömän parin kierroksen kaatosateen takia saa minun ääneni kauden kilpailuksi. Palkintopallijärjestys taisi muuttua viimeisten kierrosten aikana todella useaan kertaan ja nuori brittikuski joutui nielemään tappionsa – ainakin toistaiseksi.

Nooa Ruuth: Italian GP. Monzan koitoksesta ei puuttunut tällä kaudella mitään. McLarenin ensimmäinen voitto sitten vuoden 2012. MM-kandidaattien kolari, joka päätti molempien kuskien kilpailut. Valtteri Bottaksen uskomaton nousu viimeiseltä sijalta palkintokorokkeelle asti. Italia on ollut viime vuosina loistava estradi F1-toiminnalle. Jatkukoot sama trendi pitkään.

Eetu Lehtonen: Tällaisen kauden jälkeen järkyttävän hankalaa valita vain yksi, mutta jos joku on pakko hatusta vetää, niin sanon Azerbaidzanin GP:n. Bakun katurata ei pettänyt tänäkään vuonna ja draamaa tarjottiin kyllä koko rahan edestä. Draama ja yllätysonnistujat ovat usein ainekset ikimuistoisiin hetkiin. Sergio Perez juhli ensimmäistä voittoaan Red Bullilla, Sebastian Vettel ensimmäistä palkintosijaansa Aston Martinilla ja Pierre Gasly puolestaan raahasi jälleen AlphaTaurin podiumille. Kaikki tämä sen jälkeen, kun MM-kandidaatit jäivät pisteittä.

Kauden yllättäjä

Juuso Koivumäki: Esteban Ocon. Kukapa olisi uskonut ennen kautta, että kaudella 2020 Daniel Ricciardon jalkoihin jäänyt Ocon olisi näin kova toisella Alpine-kaudellaan? Unkarin GP:n voitto ja lukuisia muita kisoja, joissa oli Fernando Alonsoa vahvempi. Lopulta vain seitsemän pistettä kaksinkertaisen maailmanmestarin takana MM-pisteissä. Ainakin itseni Ocon yllätti täysin suorituksillaan.

Carlos Sainz nousi kauden aikana kolme kertaa palkintopallille ja voitti ”keskikastin” mestaruuden. Kuva: Getty Images.

Nooa Ruuth: Carlos Sainz. Espanjalainen saapui Maranelloon ja löi kaikki ällikällä. 15 peräkkäistä pistesijaa, viides MM-pisteissä ja peittosi lopulta tulevaisuuden mestariksi tituleeratun Charles Leclercin ensimmäisellä kaudellaan. Tämän lisäksi Daniel Ricciardon sekä Sergio Perezin ongelmat uusien tallien kanssa korostavat, kuinka loistava espanjalainen oli tällä kaudella. Sainz on mestariainesta, sitä ei voi enää kiistää.

Eetu Lehtonen: Carlos Sainz. 27-vuotias espanjalainen on aina jäänyt vähän mysteeriksi, että kuuluuko hän lajin eliittikuljettajiin vai ei. Ensimmäinen kausi Ferrarilla todistaa viimeistään sen, että aivan varmasti kuuluu. Nappasi kauden päätteeksi ”keskikastin herruuden” nimiinsä, eli sijoittui kuljettajien MM-pisteissä lopulta hienosti viidenneksi. Harva varmasti uskoi Sainzin lyövän välittömästi Leclercille noin lujasti kampoihin. Toivottavasti Ferrari-kuljettajilla on jatkossakin yhtä tasaväkiset mahdollisuudet taistella paremmuudestaan.

Kauden hetki

Juuso Koivumäki: Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin kolari Monzassa. Yksi niitä hetkiä moottoriurheiluhistoriassa, joka jää kaikkien muistoihin, kuten kaudella 2016 Nico Rosbergin ja Hamilton kolari. Kuva Verstappenin autosta Hamiltonin Mersun päällä kuvastaa tätä kautta täydellisesti: kumpikaan kuljettaja ei antanut milliäkään periksi.

Hetki, joka tuskin heti katoaa F1-fanien verkkokalvoilta. Kuva: Getty Images.

Nooa Ruuth: Lewis Hamilton aloittaa Unkarin GP:n yksin lähtöruudukosta. F1-kausi 2021 oli täynnä uskomattomia hetkiä, joten yhden valitseminen on todella vaikeaa. Lopulta tilanne, jossa lähtöruudusta kilpailuun lähtee vain yksi auto nousi useiten pinnalle. Unkarin uusintalähtö on hämmentävin asia, mitä olen koskaan Formuloissa nähnyt. Tämä hetki johti myös yllätysvoittajaan, joten se nostaa tapauksen osakkeita myös.

Eetu Lehtonen: Mestaruustaistelun loppuhetkien tapahtumat. Päätöskilpailun ratkaisuhetkistä voi olla montaa eri mieltä, mutta olipahan melkoista sydämentykytystä ja hengityksen pidättelyä koko Abu Dhabin GP:n viimeinen kierros. Tunnelataus ja jännitys oli aivan uskomaton, eikä huimalle mestaruustaistelulle olisi voinut räjähtävämpää loppua kuvitella.

Aliarvostetuin hetki

Juuso Koivumäki: Sprinttikilpailut. F1-sarjan uudistus toi mukavasti säpinää kolmeen kisaviikonloppuun. Vapaiden harjoitusten sijasta päästiin seuraamaan kilvanajoa kevyemmillä autoilla. Myös rohkeat rengastaktiikat toivat mielenkiintoa sprinttikilpailuihin. Ehdottomasti tervetullut uudistus, joka ei ole ehkä saanut ansaitsemaansa arvostusta.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottaksen voitto Turkissa. Suomalaisen kausi oli vaikea, vaikka kolmas sijoitus MM-pisteissä irtosikin. Epätasaisuus oli kauden sana, mutta Bottaksen esitys Turkissa oli yksi hienoimmista suomalaishetkistä F1-historiassa. Viime vuonna itsensä samalla radalla nolannut Bottas löi epäilijöille luun kurkkuun ajamalla täydellisen kilpailun epävakaissa olosuhteissa pitäen samalla Max Verstappenin takanaan. Tässä kilpailussa Bottas kannatteli saksalaistallia, ei Lewis Hamilton. Mahdollisesti 32-vuotiaan viimeinen voitto on myös suomalaisen uran huippu.

Eetu Lehtonen: Tässä kohtaa on pakko kompata kollegaa ja valita myös Valtteri Bottaksen suvereeni voitto Turkin GP:ssä. Odotusarvot eivät olleet korkealla, sillä vuotta aikaisemmin suomalainen pyöri Turkin märällä radalla kuin pieru nahkahousuissa konsanaan. Hieno nollaus ja osoitus siitä, että Bottas on parhaana päivänään täysin maailmanluokan ratin vääntäjä.

Valtteri Bottas voitti kauden aikana vain yhden kilpailun. Tuo tuli suvereenilla tavalla Turkin GP:ssä. Kuva: Getty Images.

Kauden floppi

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Odotukset Aston Martinia kohtaan olivat suuret. Edelliskauden pinkiltä Mersulta odotettiin harppausta jopa haastamaan kärkitalleja, mutta suunta oli täysin päinvastainen. Nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastian Vettelinkään avulla tulosta ei tullut. Lopulta MM-sarjassa jäivät taakse vain surkeat Williams, Alfa Romeo sekä Haas.

Nooa Ruuth: Michael Masi sekä F1-tuomaristo. Ainoa todellinen häpeäpilkku uskomattomalla F1-kaudella. Masi osoitti kyvyttömyytensä läpi kauden, mutta Abu Dhabin farssi oli pohja. Tapaus osoitti ongelmat myös sarjan sääntökirjassa. Kenelläkään ei tulisi olla tuollaista valtaa, varsinkaan yhtä kyvyttömällä johtajalla niin kuin Masilla. Lisäksi F1-tuomaristorakenteeseen täytyy tulla muutoksia. Kukaan ei hyödy näin ailahtelevasta linjasta. Kilpailuja on ensi kaudelle kaavailtu 23. Linja ei voi vaihtua kilpailusta toiseen, jos sarja haluaa lajin uusien fanien ottavan kilpailun tosissaan.

Eetu Lehtonen: Michael Masi ja kilpailujen tuomaristo. Kaikki alkoi jo kauden avauskilpailussa ratarajojen kanssa sekoilusta. Nykyisestä sääntökirjasta ei liene montaa sivua jäljellä, sillä pitkin kautta sitä on sen verran monelta sivulta venytetty. Linja on vaihdellut ja heitellyt viikonlopusta toiseen, eikä tallit ja kuljettajatkaan olleet aina tietoisia, että mikä on sallittua ja mikä ei. Masi muistutti useassa kisassa tällä kaudella enemmän jonkun sirkusorkesterin sekopäistä tirehtööriä, kuin F1-sarjan kilpailunjohtajaa.

 

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.