Entinen Red Bullin kuljettajaohjelman lupaus Jean-Eric Vergne kertoo huonon ajoituksen ja Helmut Markon ylpeyden maksaneen hänelle aikoinaan F1-uran jatkon.

Ranskalainen kurvaili debyyttikautensa kuninkuusluokassa kaudella 2012 Red Bullin sisartallissa Toro Rosson puikoissa, joka tunnetaan nykyään AlphaTaurina.

Hän kilpaili Toro Rossolla yhteensä kolmen kauden ajan. Vergneä informoitiin kaudella 2014 jo hyvissä ajoin, että kuluva kausi tulisi olemaan tallissa hänen viimeinen.

Red Bullin päätallissa ei ollut tilaa, sillä energiajuomajätti uskoi vakaasti Sebastian Vettelin jatkavan tallissa Daniel Ricciardon tallikaverina. Lisäksi ranskalaiselle oltiin kerrottu, että hänet korvattaisiin ensi kaudella tallissa nuorella kuljettajalla, muuan Max Verstappenilla.

– Sain kesällä puhelun, että minut korvattaisiin nuoremmalla kuljettajalla. Tiesin heti, että se on Max Verstappen, avautuu Vergne F1-sarjan Beyond The Grid -podcastissa.

Vergne kertoo tietäneensä tässä vaiheessa pelin hengen ja nimenomaan sen, ettei päätallissakaan olisi hänelle paikkaa tarjolla.

– En ollut koskaan jutellut muiden F1-tallien kanssa, koska olin aina kuulunut Red Bullin perheeseen. Ehkä se oli se virhe, jonka tein. Luulin olevani Toro Rossolla mennäkseni jokin päivä Red Bullille, jatkaa ranskalainen.

– Kolmen vuoden jälkeen siellä ei ollut paikkaa vapaana ja Helmut Marko kertoi sen loppuvan vuoden lopussa.

– Se oli mukavaa häneltä kertoa aikaisin, mutta samalla taas se oli ehkä minun suurin ongelmani, että hän kertoi sen jo alkukaudesta, pohtii Vergne.

Vergne oli kyseenalaistanut Red Bullin neuvonantajan puheita ja mietti, mitä Red Bull mahtaisi tehdä, jos Vettel ei jatkaisikaan tallissa. Nelinkertaisella mestarilla oli heikompi vaihe menossa tallissa ja siihen aikaan riitti jo huhupuheita hänen liittymisestään Ferrari-talliin.

Marko oli varma, ettei saksalaismestari lähtisi minnekään, mutta niin vain kauden 2014 Japanin GP:n yhteydessä ilmoitettiin Vettelin tehneen sopimuksen Ferrarin kanssa.

Vergnen mukaan Marko oli liian ylpeä peruakseen tekonsa ja ottaa ranskalainen sittenkin Vettelin tilalle seuraavaksi kaudeksi. Vettelin jättämä penkki annettiin lopulta hieman yllättäen venäläiskuljettaja Daniil Kvyatille.

Toro Rosson tallipäällikkö Franz Tost olisi mitä ilmeisemmin halunnut pitää Vergnen Toro Rossolla, mutta jäi silti lopulta ilman ajopaikkaa, kun Red Bull päätti tuoda kaudeksi 2015 tulokaskaksikon Carlos Sainz Jr:n ja aiemmin mainitun Verstappenin myötä.

– Kun se oli jo puolivälissä kautta julkistettu, etten tulisi jatkamaan Toro Rossolla, olisi minun takaisin kutsuminen näyttänyt (Markon kannalta) hölmöltä Vettelin lähdön jälkeen, jatkaa Vergne tilitystään.

– Kysyin aikanaan avoimessa keskustelussa Helmutin kanssa, että mitä jos tuleekin sellainen tilanne, että Vettel lähtee? Hän sanoi, ettei hän lähde ja minä painotin, että mitä jos?

– Sitten hän sanoi minun olevan seuraava, joka menee Red Bullille, paljastaa Vergne.

Vettelin Ferrari-sopimuksen tultua ilmi, julkaisi Red Bull Vergnen mukaan jo heti seuraavana aamuna kuitenkin Kvyatin sopimuksen.

– Se oli rankka hetki ja senkin jälkeen Tost kertoi haluavansa kokeneen kuljettajan Maxin rinnalle, mutta silloinkaan Red Bull ei voinut pyörtää päätöstään. Sieltä oli jo toinen kuljettaja tulossa ja he laittoivat Carlos Sainzin autoon, harmittelee ranskalainen.

– Olisin toivonut Helmutin tekevän samalla tavalla, kuten monen muun kuljettajan kanssa, eli odottavan viimeiseen kilpailuun kertomista.

– Olin paljon vahvemmassa asemassa mennäkseni Red Bullille kuin Kvyat.

Jean-Eric Vergne on F1-uransa jälkeen päässyt menestyksen makuun sähköformulaluokka Formula E:ssä, jossa hänet on kruunattu mestariksi kausilla 2017-18 sekä 2018-19.

Viimeiseksi jääneellä kaudellaan kuninkuusluokassa ranskalainen pätki tallikaveri Kvyatin MM-pisteissä lukemin 22-8.