12.9 2021 on päivä, joka jää elämään F1-sarjan folkloreen ikuisiksi ajoiksi. McLarenin paluu korkeimmalle korokkeelle on hieno asia, mutta huomio kiinnittyy mestaruuskandidaattien kauden toiseen keskeytyksen johtaneen osumaan.

Max Verstappen sekä Lewis Hamilton kolaroivat keskenään kiivaassa kamppailussa kilpailun puolivälissä. Vaarallisessa selkkauksessa vuosia sitten sarjaan tuotu halo-suojus pelasti luultavasti brittikuskin halvaantumiselta. Tältä kuitenkin vältyttiin, joten palataan takaisin oleelliseen.

Meillä on tällä hetkellä käsillä yksi kaikkien aikojen mestaruustaistoista F1-sarjassa.

Kaksi lähes virheetöntä kuljettajaa, jotka eivät anna toisilleen senttiäkään tilaa. Jokaisesta pisteestä taistellaan kynsin hampain. Ja joskus rapatessa roiskuu.

Lähes joka kilpailussa, missä kaksikko on kohdannut radalla, on nähty kyseenalaisia tilanteita. Mutta sellaista mestaruustaiston kuuluukin olla. Verstappen ja Hamilton ajavat erityisen ronskisti toisiaan vastaan. Historia osoittaa, että sitä suuruus vaatii.

Verstappen sekä Hamilton ovat ottaneet yhteen useasti tällä kaudella. Kuva: Getty Images.

Mutta sitten päästään kolikon kääntöpuoleen. F1-sarjalla on viime vuosina ollut fiksaatio löytää syyllinen jokaiseen pieneenkin osumaan ohitustilanteissa. Vanhanliiton taisteluita kuskien välillä ei nähdä autojen koon sekä aerodynamiikan takia. Tämän lisäksi tuomarilinja yrittää eliminoida pienenkin kipinän kuskien välillä jakelemalla rangaistuksia lähes joka tilanteesta.

Tämä on auttamatta vaikuttamassa hienoon mestaruustaistoon. Italian GP:n kolari ei ollut viimeinen osuma Verstappenin ja Hamiltonin välillä. Molemmille kuskeille nolla pistettä, asia on sillä kuitattu?

Ei, vaan tuomaristo haluaa ottaa roolia ja lätkäisi Verstappenille kolmen lähtöruudun rangaistuksen seuraavaan kisaan. Farssi.

Täysin samanlainen tilanne nähtiin radan neljännessä mutkassa avauskierroksella. Verstappen oli päättänyt, että Hamilton ei ohi tule ilman osumia. Hollantilainen ajatti Hamiltonin pitkäksi ja tuomariston ratkaisu: ei rangaistuksia.

Hamilton teki saman myöhemmin ja tällä kertaa syy langetettiin 23-vuotiaan niskoille. Missä tasaisuus? F1-sarja painotti, että se rankaiseen teosta, eikä lopputuloksesta. Tuomariston päätökset kertovat enemmän kuin puheet.

Kauden kahdessa isossa osumassa kärkimiesten välillä on molemmissa jaettu rangaistuksia, vaikka samoissa kilpailuissa on nähty täysin samoja liikkeitä ilman seurauksia. Verstappen ohitti Hamiltonin röyhkeästi Britanniassa ennen isoa osumaa. Sillä hetkellä kolarin pelasti se, että Hamilton jätti puolustuksensa puolitiehen. Britti ei ollut valmis toistamaan temppuaan myöhemmin.

Selvistä rikkeistä tulee rangaista. Sergio Perezin ohitus tänään oli ehdottomasti viiden sekunnin arvoinen. Mutta kaksi kärkikuljettajaa, jotka taistelevat moottoriurheilun suurimmasta kunniasta?

Antakaa Verstappenin sekä Hamiltonin ratkoa paremmuutensa radalla, ei sen ulkopuolella.