Kimi Räikkösen kilpaveljet kunnioittavat suomalaista – Näin F1-kuljettajat muistavat Jäämiestä

© Kuva: Getty Images

Kimi Räikkösen keskiviikkoinen lopettamisilmoitus kuluvan kauden jälkeen jaksaa herättää keskustelua.

Ääneen ovat päässeet myös suomalaiskonkarin kilpaveljet, jotka alati arvostavat ja kunnioittavat lajilegendaa sekä ikonia.

Williams-kuljettaja George Russell tapasi Räikkösen ensimmäisen kerran FIA:n palkintogaalassa vuonna 2018 ja suomalainen jättikin lähes kirjaimellisesti jälkensä nuoreen brittiin.

– Meidän ensimmäinen keskustelutuokiomme päättyi siihen, että hän teki minulle nännärin FIA:n gaalassa vuonna 2018, sanoi Russell.

– Hän on erityinen. Kunnioitan suuresti kaikkea mitä hän on saavuttanut radalla ja radan ulkopuolella myös. Hän on aikamoinen legenda ja häntä tullaan kaipaamaan. Hänenlaistaan ei toista ole.

F1-sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton arvostaa myös Jäämiestä suuresti. Britti joutui toteamaan Räikkösen paremmakseen hänen debyyttikaudellaan 2007, kun silloinen Ferrari-kuljettaja vei mestaruuden suoraan McLaren-kuljettajien Hamiltonin sekä Fernando Alonson nenän edestä.

– Kilpaa ajaminen on hänellä verissä ja häntä tullaan kaipaamaan. Muistan ennen kuin olin F1:ssä olleeni hänen suuri fani ja pelasin tietokonepelissä aina hänellä. Se oli aina Kimin auto, sanoo puolestaan Hamilton.

– Kimi oli yksi parhaista kuskeista ajaa vastaan. Kova, mutta erittäin reilu ja hän itsekin tiesi olevansa yksi lahjakkaimmista kuljettajista, ylisti britti.

Räikkösen kanssa tallikaverina Ferrarilla kaudet 2015-2018 ajanut Sebastian Vettel tuntee suomalaisen hyvin. Myös nelinkertainen mestari arvostaa Räikkösen saavutukset korkealle.

– Toivotan hänelle kaikkea hyvää. Hän on ollut täällä pitkään ja on uskomaton lahjakkuus, sanoo Vettel.

– Hänellä on uskomaton kyky sopeutua erilaisiin olosuhteisiin ja autoihin. Hän todellakin ansaitsi paikkansa ja hänellä on pitkä sekä hieno ura.

F1-sarjan vitsiniekka Lando Norris ei ole Räikkösen kanssa hirveästi jutellut, mutta nuori britti ymmärtää pitkän uran tehneen suomalaisen arvon sarjalle.

– Valitettavasti minulla ei ole ollut samanlaista yhteyttä häneen kuin Georgella, mutta hän on yksi niistä kavereista, jotka ovat tehneet F1-sarjan sellaiseksi kuin se nykyään on, sanoi Norris.

– Häntä jäävät monet kaipaamaan. Hän on vieläkin yksi parhaista kuljettajista, jotka ovat olleet F1:ssä ja saavuttanut paljon enemmän kuin moni nykyisistä kuljettajista. Jollain tavalla haluaisin joskus olla kuin hän, jutteli nuori britti.

Räikkösen maanmies Valtteri Bottas muistaa Jäämiehen jo hänen omilta nuoruusvuosiltaan. Bottas toteaakin Räikkösen tapaan, ettei mikään kestä ikuisesti ja aina koittaa jossain vaiheessa aika tehdä jotain uutta. Myös Bottas kehuu monen muun tapaan Räikkösen kovaa, mutta rehtiä tapaa ajaa kilpaa.

– Tietysti hän jätti jälkensä minuunkin jo, kun olin nuorempi. Seurasin häntä tiiviisti siitä asti, kun hän aloitti F1-sarjassa aina hänen mestaruuteensa saakka, kertoi Mercedes-kuljettaja.

– Hän on yksi niistä kuljettajista joiden kanssa tulee heti mukava olo kisata rengas rengasta vasten. Hänellä on aina ollut kunnioitusta muita kilpailijoitaan kohtaan ja se on myös se tapa jolla minäkin haluan kisata, sanoi suomalainen.

Fernando Alonso kuuluu lähtöruudukosta Räikkösen tapaan niin sanottuihin vanhemman kaartin kuljettajiin ja espanjalainen muistelee myös lämmöllä taisteluistaan Jäämiehen kanssa. Kaksi takavuosien suurmiestä ajoivat monesti toisiaan vastaan voitoista ja mestaruuksista.

– Aina reilu, aina kunnioittava ja todella kova kilpailija, mutta erittäin reilu, eikä mitään temppuja, kehuu kaksinkertainen mestari.

– Siltä osin jään kaipaamaan häntä, sillä Kimin kanssa kilpaa ajaessa voit aina luottaa siihen, ettei hän tee mitään tyhmää saatika sellaista, joka asettaa kanssakilpailijan vaaraan, sanoi Alonso.

Daniel Ricciardo on myös lukemattomat kerrat päässyt ottamaan Räikkösestä mittaa radalla. Myös veikeä aussikuljettaja arvostaa suomalaisen uraa ja saavutuksia.

– Hän on yksi suosituimmista kuljettajista, on ollut sitä jo vuosia ja rakentanut fanikuntansa käytännössä vain suorituksillaan radalla, sanoi Ricciardo.

– Hän on täysin omalaatuinen kaveri, mutta kohteliaimmalla mahdollisella tavalla.

Red Bull -kuljettaja Sergio Perez yhtyy myös muiden näkemykseen suomalaisen omalaatuisuudesta. Meksikolainen toivottelee Räikköselle onnea tuleviin haasteisiin.

– Hän voi olla äärettömän ylpeä saavutuksistaan. Hän on nauttinut ajastaan lajin parissa täysin omalla tavallaan, sanoi Perez.

AlphaTaurilla kurvailevan Pierre Gaslyn puheet pistävät jälleen perspektiiviin, kuinka kauan Räikkönen onkaan F1-varikoilla pyörinyt. Ranskalainen muistaa suomalaisen otteet jo 2000-luvun alkupuolelta.

– On vain yksi Kimi ja uskon hänen olevan niin uniikki tyyliltään, että monet tulevat kaipaamaan häntä varikolla. Ensimmäiset muistoni formuloista ovat jostain vuosilta 2002-03 ja Kimi oli jo silloin mukana, ihmetteli ranskalainen.

Antonio Giovinazzilla on ollut suuri kunnia ajaa Räikkösen tallikaverina edelliset kaudet. Italialainen kertookin oppineensa runsaasti asioita kokeneen tallikaverinsa vierellä.

– Kimi on todella reilu radalla ja radan ulkopuolella. Ei politiikkaa, mahtava tallikaveri ja minulle hän on ollut todella suuri apu, kiittelee Giovinazzi.

– Hän on loistotyyppi ja tietysti F1 jää kaipaamaan häntä.

Mick Schumacherilla riittää varmasti monenlaisia tuntemuksia Räikkösestä. Jäämiehestä tuli hänen isänsä Michael Schumacherin mantelinperijä Ferrarilla kaudella 2007 ja sitä ennen he ajoivat lukemattomat kerrat toisiaan vastaan kilpaa voitoista ja uudemman kerran tietysti ”Schumin” tehdessä paluun F1-areenoille.

– Kun kuulin uutiset, oli se hieman surullista, sillä odotin todella pääseväni ajamaan hänen kanssaan kilpaa toisenakin vuotenani, kertoi Schumacher.

– Mutta hänellä on perhettä ja hän haluaa tehdä jotakin muuta, joten se on täysin ymmärrettävää, mutta surullista.

– Muistan, kun olimme ensimmäisen kerran samassa huoneessa jossain FIA:n gaalassa. Meillä oli todella hauskaa, joten tietysti jään kaipaamaan sellaisia hetkiä, sanoi Haas-kuljettaja.

 


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.