Formula 1 -talli Red Bull on tullut tunnetuksi äärimmäisen nopeista varikkopysähdyksistä. Talli on rohminut joka kausi DHL:n palkintoja, jotka annettaan jokaisessa kilpailussa nopeimman varikkopysähdyksen suorittaneelle tallille.

Unkarissa nähtiin kauden nopein varikkostoppi, kun Red Bullin mekaanikot vaihtoivat Max Verstappenin renkaan 1,88 sekunnissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kautta aikojen nopein varikkopysähdys nähtiin Brasiliassa kaudella 2019. Silloinkin asialla oli Red Bull. Talli vaihtoi tuolloin Verstappenin renkaat 1,82 sekunnissa.

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA puuttui varikkopysähdyksiin kesäkuun lopulla uudella säännöllä ja ilmoitti tuovansa jo Unkariin uusia menetelmiä, joilla nopeita varikkopysähdyksiä hidastettaisiin. FIA:n mukaan liian nopeat varikkopysähdykset ovat turvallisuusriski huonosti kiinnitettyjen renkaiden takia.

Suunniteltu sääntö olisi lisännyt antureiden avulla keinotekoisia viivästyksiä varikkotoimintaan. Renkaiden pulttien kiinnittämisen jälkeen anturi olisi pakottanut 0,2 sekunnin viiveen ennen kuin tunkkimies olisi voinut laskea autoa. Tämän jälkeen tiedossa olisi ollut toinen 0,2 sekunnin viive ennen kuin kuljettajalle olisi voitu näyttää vihreää valoa.

Joidenkin tallien vastustus sai kuitenkin FIA:n lykkäämään sääntöä kesätauon yli ja tekemään siihen muutoksia. Pakolliset viiveajat poistetaan ja ne korvataan älymutteripyssyllä.

Uudenlainen mutteripysy lukee milloin pultti on riittävän kireällä ja antaa tämän jälkeen signaalin eteenpäin tunkkimiehelle. Kun tunkkimies on saanut signaalin kaikilta pyöriltä, hän voi laskea auton ja valo muuttuu kuljettajalle vihreäksi.

Nykyisillä normaaleilla pulttipyssyillä signaalin antaminen on ollut jokaisen renkaanvaihtajan omalla vastuulla. Mekaanikot ovat pystyneet leikkaamaan tunkkimiehen reaktioaikaa painamalla signaalinappia hieman ennen kuin rengas on ollut täysin kiinni. Tällöin he ovat voineet kiristää pultin loppuun samalla, kun tunkkimies rekisteröi signaalia.

Älymutteripyssyt tulevat pakollisiksi Belgian GP:hen kesätauon jälkeen