Formula 1 -sarja julkisti tänään torstaina kauden 2022 autojen mallin. Autojen aerodynamiikka muuttuu merkittävästi menneeseen vuosikymmeneen verrattuna.

Aerodynamiikkamuutosten lisäksi autoissa on useita muita muutoksia. F1-sarja listasi tiedotteessaan kymmenen tärkeintä uudistusta.

1. Suunniteltu parempaa kisaamista varten

Teknisten sääntöjen suunnittelussa on pyritty siihen, että autoilla olisi helpompi ajaa kilpaa ja lähellä toisia autoja. Tämän tavoitteen uskotaan tuottavan myös lisää ohituksia.

2. Lokasuojat ja umpinaiset vanteet

Yksi iso muutos liittyy renkaiden ulkonäköön. Ensi vuonna käyttöön tulevissa autoissa vanteet ovat umpinaiset ja renkaiden päällä on lokasuojat.

3. 18-tuumaiset renkaat

Vanteiden lisäksi myös renkaat ovat uudenlaiset. Ensi kaudella nähdään isommat 18-tuumaiset renkaat, joiden avulla pyritään vähentämään renkaiden ylikuumenemista. Tämä osaltaan mahdollistaan kovemman kilvanajamisen.

4. Etusiipi ja keula

Vaikka autojen etusiivet ovat muuttuneet viimeisten kausien aikana yksinkertaisimmiksi, kauden 2022 autojen keulat kokevat ison muodonmuutoksen yksinkertaistetumpaan suuntaan.

5. Maaefektiaerodynamiikka

Autot käyttävät aerodynamiikassaan hyödykseen maaefektiä ensimmäistä kertaa sitten 70-luvun. Auto saadaan pysymään tiessä niiden pohjasta löytyvien ”tunnelien” avulla. Autojen aerodynaamisia ominaisuuksia ei enää siis luoda ulkoisilla siivekkeillä.

6. Takasiiven muutokset

Takasiiven malli muuttuu merkittävästi, mikä helpottaa perässä ajavaa autoa. Autot eivät jätä jälkeensä niin isoa aluetta likaista ilmaa, vaan perässä tuleva pääsee jahtaamaan edellä ajavaa puhtaassa ilmassa. DRS-ominaisuus säilyy autoissa.

7. Moottorit pysyvät samana

Vaikka useita muutoksia tulee, moottorit pysyvät muuttumattomina. F1-sarjan moottorikehitys jäädytetään tämän kauden jälkeen, joten tallien tulee ajaa nykyisen kauden malleilla vielä pitkään.

8. Polttoaine ympäristön kannalta kestävämpää

F1:n tavoitteena on kehittää 100-prosenttinen biopolttoaine tulevaisuudessa. Ensi kaudesta lähtien autojen polttoaineen on sisällettävä kymmenen prosenttia biokomponenteilla tehtyä bensaa. Tänä vuonna vastaava luku on vajaat kuusi prosenttia.

9. Turvallisuus paranee

Autoja on kehitetty myös turvallisuustekijät huomioiden. Tulevien autojen tulee kestää merkittävästi kovempia iskuja sekä keulan että perän osalta kuin tänä vuonna.

10. Autolla tehty yli 7500 simulaatiota

Formula 1 kertoo, että se on testannut uutta autoa ja ominaisuuksia yli 7500 simulaatiolla. Simulaatioissa on kertynyt dataa noin puolen petabitin verran. Yksi petabitti sisältää 1024 terabittiä. Jotta tämän saa järkevään vertailtavaan muotoon, niin nykyaikaisissa moderneissa tietokoneissa on tallennustilaa 0,5-1 terabitin verran.

Lähde: Formula1.com