Kaudella 2021 sen piti alunperin tapahtua. F1-sarjassa oli tarkoitus kurvailla alkuperäisten suunnitelmien mukaan tällä kaudella täysin uuden sukupolven F1-autoilla.

Sääntömuutoksia päätettiin lopulta lykätä vuodella eteenpäin maailmassa vallitsevan koronaviruspandemian vuoksi. Tallit jatkavat tällä kaudella käytännössä samoilla autoilla kuin viime vuonna. F1-tallit saivat tehdä tietyn määrän muutoksia autoihinsa, käyttämällä niin sanottuja kehityspoletteja, joita jokaisella tallilla oli kaksi kappaletta käytettävissään.

Joukossa on kuitenkin yksi talli, joka joutui tälle kaudelle suunnittelemaan käytännössä koko autonsa uudelleen. McLaren sai erityisluvalla lisää pelivaraa autonsa muutostöihin, sillä ennen uusien sääntöjen lykkäämistä, oli brittitalli ehtinyt jo solmia kaudesta 2021 alkavan moottorisopimuksen Mercedeksen kanssa. Moottorisopimusta ei voinut lykätä, joten Mclarenilla riitti talven aikana runsaasti töitä, saadakseen Mercedeksen voimanlähteen asennettua Renault´n vastaavan tilalle.

Wokingissa päämajaansa pitävä McLaren-talli joutui esimerkiksi suurimmaksi osaksi työskentelemään etäyhteydellä Mercedeksen mekaanikkojen kanssa pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi, joten yhteistyö oli jo siltä osin hieman normaalia hankalampaa. McLarenin tekninen johtaja James Key kertoi RaceFansille antamassaan haastattelussaan jättimäisestä haasteesta, joka heitä talven aikana kohtasi.

– Kommunikoimme käytännössä pelkästään etäyhteydellä, jossa jaoimme puhelimen näyttöä toisillemme ja lähettelimme runsaasti sähköpostiviestejä molempiin suuntiin, aloitti Key.

– Toisaalta opimme hieman erilaisia työskentelytapoja, joita pystymme varmasti hyödyntämään myös jatkossa.

Siinä missä muut tallit käyttivät polettinsa käytännössä kokonaan autojensa etuosaan, joutui McLaren painimaan autonsa takaosan kanssa, saadakseen Mercedeksen moottorin asennettua sallittujen sääntöjen puitteissa.

– Koko takaosa on paketoitu uusiksi. Öljytankin suunnittelu, kompressorin sijoittaminen, energiantalteenottojärjestelmä (ERS), putkien sijoittelu ja korkeavirtakaapeleiden reititystä, joten haasteita riitti ja runsaasti tekijöitä, jotka vaikuttivat auton takaosaan, sanoi Key.

Uuden moottorin sijoittaminen autoon ei todellakaan käy samalla tavalla, kuin esimerkiksi uuden paidan vaihtaminen päälleen. Lajissa, jossa ajetaan tuhannesosia vastaan, on jokaisella muutoksella vaikutuksia taas toisiin asioihin.

– Sitten oli myös jäähdytysjärjestelmän asennus. Olen työskennellyt nyt sarjan jokaisen voimayksikön parissa ja jokainen niistä toimii eri tavalla. Koko ajan pitää oppia lisää ja samalla yrittää pitää paketti samanlaisena, kuin se olikin, jatkoi britti.

Muutoksien ja huomioon otettavien asioiden lista on Keyn niitä listatessa tolkuttoman pitkä. McLaren joutui tekemään talvella suurimman työn uuden autonsa kanssa. Siitä huolimatta he olivat ensimmäinen talli, joka kurvasi autollaan radalle tekemään sääntökirjan salliman 100 kilometrin kuvauspäivän. Kunnioitettavan uran insinöörinä tehnyt Key jakaakin kiitosta Mercedekselle asioiden sulavasta etenemisestä.

– Mercedeksen moottori on loistava ja heidän kanssaan on mahtavaa työskennellä. Se on loistava paketti ja erittäin ystävällinen auton alustalle, mutta haasteita tosiaan riitti sen ollessa niin erilailla suunniteltu kuin Renault´lla, lisäsi Key.

Key kiittelee myös FIA:a heidän ollessaan ymmärtäväisiä, ettei kaikki muutokset olisivat olleet mahdollisia ilman heidän antamaansa siimaa. Samalla brittitalli joutui koko ajan pitämään autourheiluliittoa kartalla siitä, ettei pakollisia muutoksia tehty vain saadakseen lisää suorituskykyä radalla.

– He olivat erittäin hyvin mukana tässä. Jotkut muutokset olivat niin suuria, että ilman niitä emme olisi pystyneet rakentamaan tämän vuoden autoa. Olimme jatkuvasti tiiviissä yhteydessä ja hekin olivat tyytyväisiä, että teimme minimaalisesti tarvittavat muutokset, kertoi Key tyytyväisenä.