– Kuulin sellaista jatkuvasti: ”Tämä johtuu siitä, että hän on nainen”. Kuulin myös usein saaneeni tämän työn vain, koska olin Frankin (Williams) tytär. Että potkikaa hänet ulos. Sitä kuulin todella paljon.

Claire Williams ehti toimia Williamsin F1-tallin apulaispäällikkönä seitsemän vuoden ajan. Kausien 2018-2020 vaikeudet kuitenkin kuluttivat brittitallin rahasäiliön niin tyhjiin, että historiallinen kauppa amerikkalaisen Dorilton Capitalin kanssa oli välttämätön.

Williamsin suuri rooli perinteisen F1-ikonin ohjaimissa herätti vuosien varrella paljon syytöksiä nepotismista – moni pohti, oliko Claire Williams todella paras vaihtoehto rooliin. Oliko hän todella kaikkein osaavin ja etevin kandidaatti.

Nainen vieraili hiljattain The Spectator.co.uk:n haastattelussa. 37 minuuttia kestävässä haastattelussa, hän raotti harvinaisella tavalla verhoa Williamsin viime vuosien kulisseihin, sekä paljasti seikat, jotka hänen mukaansa johtivat yhdeksän valmistajien mestaruutta voittaneen ikonitallin myyntiin.

– Sarjan kärkitallit kuluttivat autoihinsa puoli miljardia, kun meidän budjettimme oli 120 miljoonaa, Williams lataa

– Se ei ole tasavertaista, eikä siinä tilanteessa ole helppoa nousta takaisin jaloilleen.

[readmore from=williams-claire]

Hänen mukaansa Williamsin perinteiset arvot itsenäisenä tallina tekivät, kilpailijoihin verrattuna, tilanteesta entistäkin hankalamman.

– Toiset tallit, jotka olivat olleet mukana sarjassa paljon vähemmän aikaa kuin me, pystyivät ostamaan paljon osiaan sarjan kärkitalleilta. Se teki heistä paljon nopeampia, paljon nopeammin. He tavallaan käyttivät rakennusprosessissa oikoteitä.

– Kaikki nämä seikat veivät meidät lähtöjärjestyksen perälle. Ja kun olet siellä, saat tietenkin vähemmän palkintorahoja, etkä voi ostaa tietäsi takaisin onneen. Ja formuloissa on pystyttävä maksamaan itsensä ulos ongelmatilanteista. Seuraavaksi sattui vuosi 2020.

Koronaviruspandemia merkitsi kauden 2020 F1-kausien arkistoon kautena, jolloin katsomot humisivat aavemaista tyhjyytteen, niin kuskit kuin mekaanikotkin olivat jatkuvan hygieenisen suurennuslasin alla ja useita kisaviikonloppuja jouduttiin peruuttamaan kokonaan. Williamsille, tai ainakin sen muista riippumattomalle historialle, se merkitsi kuitenkin vielä enemmän. Talli teki kuolemaa. Se oli vihdoin myytävä.

– Vuoden alussa ajattelimme vielä asioiden kääntyvän parempaan päin, Williams muistelee

– Sitten tulivat sponsoriongelmamme, joiden takia menetimme valtavasti rahaa. Heti perään iski pandemia.

– Ajattelin, että hyvä Jumala, ei tämä voi olla todellista! Kestimme juuri kaksi todella vaikeaa vuotta, mutta olemme taas oikealla polulla – olimme tehneet valtavasti töitä, jonka ansiosta olimme monilla radoilla sekunnin tai puolitoista aiempaa nopeampia, joka todistaa, että teimme asioita oikein – mutta nuo kaksi peräkkäistä naulaa arkkuumme lopulta tappoivat meidät.

Kauppa tapahtui vuoden 2020 elokuussa. Williams astui välittömästi alas roolistaan, jossa hänet korvasi Simon Roberts. Pohdiskellessaan ihmisten yleistä käsitystä hänen jäljestään Williamsin historiassa, hän kokee ihmisten usein aliarvostavan saavutuksiaan.

– Viimeiset kolme vuotta olivat vaikeita. Silloin kohtasimme toki myös tiettyjä todella hankalia haasteita.

– Ihmiset unohtavat, että kun perin tallin, sen kolme viimeisintä sijoitusta olivat yhdeksäs, kahdeksas ja yhdeksäs. Olin ruorissa yhdeksän kuukautta ja johdin tallin kahdesti putkeen kolmanneksi. Sitten olimme kahdesti viidensiä, Williams hehkuttaa

– Se ei ole huonosti tallilta, jolla oli niin paljon vähemmän työntekijöitä ja resursseja kuin kilpailijoillamme.

Williamsin mukaan suurimmat haasteensa hän kuitenkin kohtasi ihmisten tavassa ajatella häntä Williamsin johtajana.

– Alun menestyksen ansiosta saimme hiukan kannatusta, mutta se kului loppuun kun sijoituksemme heikkenivät. Sain kritiikkiä ja hyväksyn sen. Olin johtaja, joten olin menestyksestä vastuussa.

– Päätöksiä on tehtävä ja joskus ne ovat vääriä päätöksiä. Sain kestää paljon arvostelua. Paljon herjauksia ja solvauksia, etenkin sosiaalisessa mediassa. En voinut kuitenkaan kuunnella sitä. Se olisi ollut niin valtava määrä negatiivisia ajatuksia. Minun oli vain yritettävä kääntää kurssimme.

– Luulen, että olisin pystynyt siihen, jos olisin saanut käyttööni enemmän aikaa ja rahaa. Meillä ei kuitenkaan koskaan ollut valtavia sponsoreita tai autonvalmistajia tukenamme.

Keskustelu kääntyy haastattelun lopussa vielä nepotismiin – sukulaisten suosimiseen muiden kandidaattien kustannuksella. Williams kuitenkin uskoo hänen valintansa tehtävään olleen paras ratkaisu.

– Tottakai sukulaisuuteni oli yksi syy, herranjestas sentään, koska olemme perhetalli ja ihmiset Williamsilla halusivat seuraavan sukupolven ottavan tallin ohjat, jotta perhe voi edelleen olla touhussa mukana! Tämän ratkaisun kritisoijat eivät ole ymmärtäneet sen ideaa ollenkaan. He eivät ymmärrä perheen merkitystä, tai seuraavan sukupolven merkitystä.

– Isä ei oikeastaan aluksi edes halunnut minua tänne. Hän ei pitänyt nepotismista. Veljeni oli jo tallilla töissä, eikä hän olisi halunnut tytärtäänkin mukaan. Onneksi kuitenkin, silloisen markkinointijohtajan myytyä ideaa kolme kuukautta, isä suostui antamaan minulle koejakson. Loppu on historiaa.

Williams muistelee kaikesta huolimatta kaiholla aikaansa tallin parissa.

– Tein aina vain mitä minulta pyydettiin ja olisin ollut onnellinen, vaikka olisin tehnyt 20 vuotta töitä vain mediaosastolla. Se oli mahtava työpaikka. Siellä työskentely oli etuoikeus. Nautin joka minuutista.