Autourheilun kattojärjestö FIA otti kantaa kohuun venäläisen formulakonkarin Vitali Petrovin homofobisiksi tulkituista lausunnoista.

Portugalin GP:n tuomaristoon valittu entinen F1-kuljettaja Petrov kritisoi vasta venäläisessä mediassa formuloiden kampanjointia rasismia ja muuta syrjintää vastaan. Eniten kohua aiheuttivat kuitenkin miehen kommentit seksuaalivähemmistöistä.

– Sanotaan, että joku kuski myöntää olevansa homo. Tulevatko he radalle sateenkaarilipussa ja yllyttävät muitakin ryhtymään homoiksi? Uskon, ettei FIA tule enää jatkossa sallimaan moista käytöstä, Petrov sanoi.

F1-sarjan hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton ilmaisi julkisesti pettymyksensä Petrovin lausuntoihin ja hänen valintaansa tuomaristoon.

FIA:lta pyydettiin viikonlopun alla kannanottoa Petrovin käytökseen. Lajiliitto vastasi kansainväliselle medialle, etteivät venäläisen puheet liittyneet hänen rooliinsa F1-tuomarina.

– Liitto ei syrji tässä valintaprosessissa näkökantoja, joita esitetään FIA:n tuomarin tehtävien ulkopuolella kunhan kyseiset lausunnot eivät ole ristiriidassa FIA:n sääntöjen ja eettisen koodiston kanssa.

FIA:n koodisto määrittelee rotuun, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, etniseen tai sosiaalisen alkuperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai perhetilanteeseen kohdistuvan syrjinnän kielletyksi kaikilta liiton alaisuudessa toimivilta henkilöiltä. Liiton eettiset säännöt ovat luettavissa tämän linkin takaa.