Mercedeksen DAS-järjestelmä sai virallisen hyväksynnän autourheilun kattojärjestöltä FIA:lta, joka tutki saksalaistallin laitteiston Red Bullin protestin vuoksi.

Kun F1-kilpurit pääsivät pitkän koronatauon jälkeen viimein taas radalle, palasivat myös alkuvuoden kiistanalaisimmat puheenaiheet heti pinnalle.

Yksi suurimmista polemiikin aiheista oli hallitsevan mestaritallin Mercedeksen uusi keksintö, joka kantaa nimeä ”dual axis steering” eli kaksiakseliohjausjärjestelmä.

Systeemi antaa Valtteri Bottakselle ja Lewis Hamiltonille mahdollisuuden säädellä autojensa ohjauskulmia kesken ajon.

Alun perin järjestelmä tulkittiin kilpakumppanien toimesta sääntöjenvastaiseksi. Sittemmin myös FIA ilmoitti kieltävänsä innovaation käytön ensi kaudesta lähtien.

Tänä vuonna DAS on kuitenkin laillinen, vaikka Red Bull yrittikin valittaa asiasta vielä uudelleen Spielbergin kisaviikonlopun avauspäivän harjoitusten jälkeen.

– Yleisenä johtopäätöksenä olisi helppo päätellä, että DAS olisi laiton, ellei se olisi osa ohjausjärjestelmää. Suurin haaste onkin siis debaatti siitä, voidaanko se tulkita osaksi ohjausjärjestelmä. Nyt tuomaristo päätti, että DAS on osa ohjausjärjestelmää, FIA:n tuomarit ilmoittivat tiedotteessaan.