Toro Rosso on vahvistanut vihdoinkin jo useita viikkoja tiedetyn ”salaisuuden” Naoki Yamamoton ajopestistä Japanin GP:n perjantaiharjoituksissa.

Kotimaassaan Super Formula -sarjassa kovaa jälkeä takonut 31-vuotias Yamamoto ajaa Pierre Gaslyn autoa Suzukan radalla perjantain ensimmäisissä vapaissa harjoituksissa. Ranskalaiskuski palaa takaisin normaaleihin ajotehtäviinsä Daniil Kvjatin rinnalle loppuviikonlopuksi.

Honda-suojatti Yamamoton ajopesti on silti merkittävä, sillä se päättää viiden vuoden japanilaispoissaolon F1-sarjassa. Edellisen kerran Nousevan auringon maasta nähtiin F1-kuski 2014, kun Kamui Kobayashi ajoi sarjassa Caterhamilla.

Yhteensä Japanilla on ollut historiassaan 17 GP-kuljettajaa. Vaikka laji nauttiikin suurta arvostusta ja mielenkiintoa, on kuljettajien menestys ollut niukkaa. Kobayashin lisäksi vain Takuma Sato ja Aguri Suzuki ovat nousseet palkintopallille, pisteitäkin on ajanut vain seitsemän kuljettajaa.

Sen sijaan moottori- ja rengaspuolella japanilaiset ovat kahmineet menestystä kahmalokaupalla, ja myös japanilaiset sponsorit ovat olleet hyvin edustettuina moottoriurheilun kuninkuusluokassa.