25. syyskuuta vuonna 1982 formulamaailma sai uuden maailmanmestarin. Suomalaisittain päivä on merkittävä, nappasihan tittelin Keke Rosberg.

Williamsia kuljettanut suomalaiskuljettaja vei nimiinsä dramaattisen ja monien kirjoissa historian ikimuistoisimman F1-kauden mestaruuden nimiinsä 44 pisteen saaliillaan. Rosberg voitti kauden aikana vain yhden kilpailun, mutta miehen ja auton valttina oli tasaisuus ja luotettavuus. Williams-Cosworth ei ollut turbokoneisiin luottaneiden vastustajiensa veroinen, mutta pisteet jaetaan vanhan viisauden mukaan vasta ruutulipulla.

[readmore from=”historia”]

Peräti 11 kuljettaja ajoi voittoon kauden aikana, eikä kukaan ottanut useampaa kuin kahta ykkössijaa.

Kausi muistetaan suurista tragedioista. Alkukaudesta F1-maailma menetti Gilles Villeneuven, myöhemmin myös Ricardo Palettin. Didier Pironin matka kohti mestaruutta katkesi puolestaan hurjaan ulosajoon Saksan GP:n aika-ajoissa.

Kausi 1982 nosti paitsi Rosbergin, myös Suomen kertaheitolla autourheilumaailman huipulle. Sieltä emme ole sen jälkeen tulleet alas.

LUE MYÖS: ”Keke Rosberg tumppasi tupakan, laittoi kypärän päähänsä ja ajoi F1-historiaa” – brittitoimittaja muistelee suomalaislegendaa SuomiF1-sivustolle

LUE MYÖS: SuomiF1 TOP10: Kaikkien aikojen F1-kaudet, osa 2: Ykkösenä ikimuistoinen kausi, jollaista ei toivoisi enää koskaan nähtävän

LUE MYÖS: Gilles Villeneuven kuoleman järkyttävä tarina – tallikaverin ruma temppu sai F1-legendan raivostumaan