Rallicrossin MM-sarja lähenee huipennustaan. Kaudesta on jäljellä enää kaksi osakilpailua, ja taistelu kuljettajien maailmanmestaruudesta on ennennäkemättömän tiukka.

Norjan Audi-kuljettaja Andreas Bakkerud nousi kahden viikon takaisen Ranskan osakilpailun jälkeen MM-johtoon, mutta Peugeotilla ajavat Hansenin ruotsalaisveljekset Timmy ja Kevin ovat vain kahden pisteen päässä.

Tulevana viikonloppuna ajetaan Latviassa.

– Kaksi kisaa jäljellä, ja näkisin, että Latvian kisa on vielä tärkeämpi kuin viimeinen kisa Etelä-Afrikassa. Latviassa epäonnistumisen mahdollisuus on suurempi. Mukana on enemmän autoja, koska sinne ilmoittautuu paljon MM-sarjan ulkopuolisia kuljettajia. Riski siinä, että he tulevat viemään pisteitä, on suurempi. Nyt eletään hetkiä, kun maailmanmestaruuden vie se, joka on kahdessa kisassa korkealla, Ranskassa pienen tauon jälkeen MM-tasolla ajanut vuoden 2014 MM-kakkonen Toomas Heikkinen sanoo SuomiF1-sivustolle.

Kautta on leimannut myös kärkikuljettajien osalta yllättäväkin epätasaisuus. Hansenit operoivat muihin tiimeihin nähden ylivertaisilla resursseilla, mutta molemmat ovat jääneet kahteen otteeseen finaalien ulkopuolelle. Timmy Hansenilla oli jopa ennen Ranskan osakilpailua kolmen kisan jakso, jonka aikana hän sijoittui kahdesti kuudenneksi ja kerran sijalle 13.

Bakkerudkin jäi kesällä Norjan ja Ruotsin osakilpailuissa kahdesti peräkkäin finaalin ulkopuolelle. Samalla tämä voi heijastella myös sarjan keskikastin ja kärjen erojen tasoittumista.

– On hyvä kysymys, että kuka vie mestaruuden. Kaikki kärjessä ovat ailahdelleet. Laskisin kuitenkin, että kalusto, kokemus ja ne radat, jotka on vielä jäljellä, vääntävät tämän Timmy Hansenin laariin. Lopulta se kuljettaja, joka pääsee finaaliin molemmissa kisoissa, vie mestaruuden.

Niclas Grönholm on MM-sarjassa neljäntenä 25 pisteen päässä ykköspaikasta. Hän on edelleen saalistanut kaikista kuljettajista eniten pisteitä kisaa kohden oltuaan keväällä kahdesta kisasta pois sairastelujen takia.

Grönholm voitti kauden viidennen osakilpailun Norjassa, ja hänellä olisi ollut vauhdin puolesta edellytykset nostaa itsensä takaisin mestaruustaisteluun, mutta ehjän kisaviikonlopun ajaminen on ollut kolmessa viime kisassa työn ja tuskan takana.

Ruotsin finaalissa hän osui startin jälkeen Timmy Hansenin kanssa yhteen ja ajautui jokerikierrokselle siksi väärään aikaan. Kanadassa hän oli alkuerien yhteenlasketuissa pisteissä nopein, mutta epäonnistui semifinaalin startissa ja jokeritaktiikassa jääden finaalin ulkopuolelle. Ranskassa Bakkerud kiilasi hänet radalta finaalin ensimmäisessä mutkassa, kun kaksikko starttasi finaaliin eturivistä.

Grönholmin mestaruusmahdollisuudet lepäävät oman hyvän onnistumisen lisäksi myös sen varassa, että MM-sarjan kärkikolmikosta jokainen epäonnistuisi vähintään toisessa jäljellä olevasta kisasta.

– Suorituksissa on näkynyt se, että hän on ollut kaikista vahvin kuski. Ilman sairasteluja hän taistelisi mestaruudesta. Vauhti on ollut hyvää ja pisteitä on kertynyt. Mestaruussaumat ovat pienet, mutta crossissa voi sattua mitä vain, Heikkinen sanoo.

MM-sarjan mitalisijoille nouseminen ei sen sijaan ole läheskään yhtä ohuissa kantimissa juuri kaikkien kärkikuljettajien heilahdelleiden otteiden takia. On hyvin todennäköistä, että joku kolmen kärjestä kompastelee.

– Niclas tulee taistelemaan mitalisijoista, sillä joku tulee sakkaamaan.

Viasatin kommentaattorina osan kaudesta toiminut Heikkinen on Latvian kisaviikonloppuna GRX Taneco -tiimin Reinis Nitissin ”spotterina” eli kisanaikaisena tarkkailijana ja radiomiehenä. Nitiss on ajanut tällä kaudella kaksi osakilpailua ja oli parhaimmillaan Ruotsin osakilpailussa kolmas.

– Koitetaan jatkaa Reinisin kanssa podiumputkea.

Rallicrossin MM-sarjan Latvian osakilpailu nähdään suorana lähetyksenä Viaplay-palvelussa sunnuntaina kello 14.