Saksalaisen ja koko maailman autoteollisuuden historian merkittävimpiin henkilöihin kuulunut Ferdinand Piesch on kuollut.

Muun muassa Volkswagen-yhtymän pääjohtajana 1993-2015 toiminut Piesch menehtyi 82-vuoden ikäisenä viime sunnuntaina, perheen lähipiiri kertoi julkisuuteen.

Komean ja merkittävän uran autoteollisuuden parissa tehnyt Piesch oli Porschen perustajan Ferdinand Porschen lapsenlapsi. Hän johti Porschea, tehden siitä yhden autourheilumaailman jättiläisistä 1970-luvulla. Myöhemmin hän siirtyi Audille, antaen siunauksensa ralli- automaailman mullistaneelle neliveto Audi Quattrolle.

Hänestä tuli VW Groupin toimitusjohtaja 1993, ja hänen aikakaudellaan automerkistä kasvoi yksi oman alansa jättiläisistä. Pieschin hallituskaudella konserniin sulatettiin muun muassa Skoda, Audi, SEAT, Bentley ja Bugatti.

Autourheilua rakastanut ja siihen intohimoisesti suhtautunut Piesch antoi arvoa insinöörien taidoille, ja hän valvoikin henkilökohtaisesti lukuisia autourheilumaailmaa mullistaneita autoprojekteja. Aiemmin luetellun Quattron lisäksi myös legendaarienn Porsche 917 oli hänen henkilökohtaisesti eteenpäin puskema projekti.

Siviiliautopuolella pitkälti hänen vaatimuksistaan päivänvalon näki hurja Bugatti Veyron. Myös Porsche 911 syntyi Pieschin vaatimuksista.

Pieschiä kuvattiin tiukaksi ja vaativaksi johtajaksi, joka ei hyväksynyt selityksiä ja epäonnistumisia.