Entinen jalkapallotähti Rio Ferdinand epäili lehdistöllä olleen rasistisia motiiveja Britannian GP:n kisaviikonloppuna nähdyssä kohutussa tilanteessa, jossa brittitoimittaja kyseenalaisti Lewis Hamiltonin isänmaallisuutta Englantia kohtaan.

Arvostetun The Guardian -lehden toimittaja Yassmin Abdel-Magied tiedusteli Silverstonen varikolla Monacossa ja Kaliforniassa asuvalta Hamiltonilta, voikohan kansainvälistä elämäntyyliä viettävä mies enää pitää itseään enää brittiläisenä.

– Lewis, olet puhunut siitä, kuinka rakastat tulla takaisin Iso-Britanniaan. Asut kuitenkin Monacossa, eikä aksenttisi ole välttämätät niin brittiläinen kuin muilla. Vietät usein aikaa Amerikassa. Mitä ajattelet, kun brittiläisyyttäsi kyseenalaistetaan, reportteri tivasi.

– En tiedä, minulta ei löydy hyvää vastausta tähän, hämmentynyt Hamilton vastasi.

Brittien saarilla repesi pian someraivo urheilusankarin kyseenalaistamisesta. Monet pitivät toimittajan kysymystä asiattomana ja tökerönä.

[readmore from=”hamilton lewis”]

Joidenkin mielestä tilanteen taustalta oli havaittavissa myös synkeämpiäkin puolia.

Ferdinandin mukaan vastaavat kysymykset kertovat erilaisten ihmisten välisen tasa-arvon tilasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

– Suurin osa F1-kuskeista asuu Monacossa, kuten yksi aiemmista maailmanmestareistamme, Jenson Button. Kyseenalaistettiinko Jensonin brittiläisyyttä koskaan Monacossa asumisen vuoksi? Ei missään tapauksessa, entinen Manchester Unitedin tähtipuolustaja vaahtosi Instagram-päivityksessään.

– Kerron teille miksi – hän kuulosti ja näytti samalta kuin ihmiset, jotka kyseenalaistavat Hamiltonia. Tätä epäkunnioituksen ja rasististen sävyjen määrää Hamiltonin isänmaallisuutta kyseenalaistettaessa ei tule vähätellä, Ferdinand jyrähti.