Formula 1 -sarjan kauden 2021 autojen aerodynamiikkasääntöjä muutetaan merkittävästi ohittamisen helpottamiseksi, kansainvälinen autourheiluliitto FIA tiedottaa
.
F1:ssä palataan niin sanottuun ground effect -aerodynamiikkaan eli suomeksi maaefektiin. Nykyisissä autoissa pitovoima muodostetaan auton päällä olevista osista, kuten ilmanohjaimista ja siivekkeistä. Uudella mallilla pitovoima luotaisiin auton pohjalevyn muotoilulla. FIA:n mukaan auton päällä olevia aerodynamiikkaosia yksinkertaistetaan samalla.

Maaefektiä hyödyntävää aerodynamiikkaa on käytetty edellisen kerran vuonna 1982, jolloin se kiellettiin useiden pahojen kolareiden takia. Nykyisillä autoilla, jotka ovat huomattavasti turvallisempia, FIA uskaltaa jälleen palata vaikeammin hallittaviin autoihin.

Koska auton päällä olevat aerodynamiikkaan vaikuttavat osat kärsivät toisen auton perässä olevasta likaisesta ilmasta, ohittaminen on nykymallilla ollut erittäin vaikeaa. FIA:n mukaan ohittamisesta tulee uusien sääntöjen myötä merkittävästi helpompaa.

– Nykyiset autot saattavat menettää puolet pitovoimastaan, jos he ovat kahden auton verran toisen perässä. Tällöin toisen lähellä ajaminen on vaikeaa, ja se tuhoaa myös renkaat kahdesta syystä paljon helpommin. Ensiksi auto liukuu tällöin paljon herkemmin, joten renkaat tuhoutuvat ja toisekseen likainen ilma ei anna renkaille tai autolle mahdollisuutta jäähtyä normaaliin tapaan, FIA:n Nikolas Tombazis selventää nykyisten autojen perusongelmaa.

Aerodynamiikkamuutoksen lisäksi kauden 2021 autot saavat toisen merkittävän uudistuksen. Renkaiden päälle lisätään suojalevyt, jotka helpottavat toisen seuraamista.

– Perässä tuleva auto saa paljon puhtaamman ilman itselleen. Uudistuksilla muutamme pitovoiman menetyksen nykyisestä 50 prosentista viiteen tai kymmeneen prosenttiin. Vähennys pitovoiman menetyksessä on valtava, Tombazis jatkaa.

Pitovoiman menettämisen putoaminen 50 prosentista viiteen tai kymmenen prosenttiin tarkoittaa kansankielellä sitä, että ohittaminen on jopa kymmenen kertaa helpompaa kauden 2021 autoilla kuin nykyisillä autoilla.

FIA on ottanut myös huomioon sen, että tallit yrittävät luonnollisesti hakea parasta suorituskykyä, mikä voi hieman syödä sääntöuudistusten vaikutusta.

– Tajuamme kyllä, että kun tallit alkavat kehittämään autojaan, he eivät välitä perässä olevan auton suorituskyvystä. Se voi hieman syödä uudistusten tehoa, mutta meidän tehtävämme on estää tätä säännöillä mahdollisimman paljon.

Lähteet: Racefans, Motorsport Week