Tupakointia vastustavat aktivistit syyttävät Ferrarin sponsoria Philip Morrisia ja McLarenin sponsoria BAT:ta savukemainonnan kieltävien lakien venyttämisestä F1-sarjassa.

Kauden kynnyksellä nousi suuri kohu Ferrarin Mission Winnow -mainoksista. Kyseessä on Marlboro-tupakkamerkistä tunnetun Philip Morrisin hanke, joka tukee savuttomien tupakkatuotteiden kehitystä.

Vaikka yhtiö vakuuttikin pelaavansa sääntöjen puitteissa, alkoivat muun muassa Australian ja Italian viranomaiset epäillä Ferrarin sponsoria laittomista mainoksista.

Sama tilanne vaivasi myös McLarenia, jolla oli vastaava kuvio BAT-savukebrändin kanssa.

Vaikka tupakkamerkkien mainosteippauksia poistettiin myöhemmin F1-autoista osassa kauden kisoista, eivät kaikki olleet vieläkään tyytyväisiä.

– Vuosien ajan tupakkateollisuus sponsoroi F1:tä voidakseen liimata brändimainoksiaan ympäri lajia. Tuollainen mainonta ja promootio ei ole enää laillista, vaikka kyseessä olisivatkin tupakkatuotteet tai sähkötupakat, Action on Smoking and Healt -hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Deborah Arnott latasi Guardianin haastattelussa.

[readmore from=”philip morris”]

– Sen sijaan yhtiöt ovat yrittäneet päästä takaisin sponsorointiin yrittääkseen muodonmuutosta bisneshylkiöstä sosiaalisesti vastuulliseksi korkean teknologian alaksi, aktivisti ruoski.

– Älkää kuitenkaan luulko etteikö tupakkateollisuuden tuotot tulisivat silti hengenvaarallisista tuotteista. Tupakka tappaa yhä seitsaemän miljoonaa ihmistä vuodessa, Arnott muistutti.

Bathin yliopiston tutkimusryhmän jäsenen ja Tobacco Tactics -lehden päätoimittajan Phil Chamberlainin mukaan tupakkamainonnan säännöt F1-sarjassa ovat paljastuneet epäselviksi.

– Se, että valitus tehtiin Australiassa ja se vedettiin takaisin kertoo siitä, että tämä on harmaa alue, asiantuntija sanoi.

Lähde: The Guardian, Tobacco Tactics