Entinen F1-kuljettaja ja Ferrari-legenda Jean Alesi vieraili formula ykkösten virallisen Beyonf the Grid -podcastin vieraana. Ranskalainen paljasti erikoisen tarinan sopimuksestaan italialaistallin kanssa.

Podcastissa Alesi muisteli aikojaan yhtenä aikakautensa rakastetuimpana kuljettajana. Tulisieluinen ranskalainen voitti urallaan vain yhden F1-osakilpailun, mutta hänestä tuli monien fanien suosikki periksiantamattomuuden ja rohkeutensa ansiosta. Mies otti autostaan aina kaiken irti, vieden sitä äärirajoilla.

Alesin uran kulminaatiopiste tapahtui jo hänen F1-taipaleensa alkuvaiheessa. Esitettyään tukun upeita ajosuorituksia keskikastin Tyrrellillä isot tallit kiinnostuivat hänestä. F1-sarjan huipulla tuolloin ollut Williams solmi esisopimuksen Alesin kanssa, mutta lopulta päätöksenteon venyttäminen sai Alesin hyppäämään Ferrarin kelkkaan kaudeksi 1991.

Jälkikäteen katsottuna päätös oli virhe. Williams dominoi F1-sarjaa seuraavat vuodet, kun taas Ferrari vajosi yhteen historiansa parhaimmista aallonpohjista. Monet F1-asiantuntijat uskovat yhä tänäkin päivänä, että Alesista olisi tullut maailmanmestari, mikäli hän olisi valinnut brittitiimin Maranellon joukkojen sijaan.

Alesi paljastaa podcastissa ensimmäistä kertaa, miten hän päätyi sopimukseen Ferrarin kanssa. F1-uraansa aloitellut ranskalainen sai apua yllättävästä suunnasta.

– Nelson Piquet auttoi minua tekemään sopimukesn Ferrarin kanssa. Hän oli fantastinen minua kohtaan ensimmäisestä päivästä lähtien, Alesi paljastaa.

Kolminkertainen maailmanmestari Piquet vietti tuossa vaiheessa F1-uransa viimeisiä hetkiä. Alesi ei itsekään tiedä miksi brasilialainen halusi auttaa häntä, sillä kaksikolla ei ollut mitään sidoksia toisiinsa formulamaailmassa.

– Hänestä tuli ystäväni, ja kun kerroin hänelle mistä olin saanut tarjouksia, hän sanoi minulle hoitavansa sopimusneuvottelut puolestani. Hän kirjoitti vaatimukseni Ferrarille ja näytti paperia minulle. Sanoin hänelle, etten minä voisi vaatia Ferrarilta noin suuria asioita näillä näytöillä. Hän vastasi ”ole hiljaa ja anna heille tämä paperi”. Muistan Luca di Montezemolon (Ferrarin silloisen pääjohtajan) lukaisseen ehtoni, ja sanoneen sen jälkeen ”nuoreksi tyypiksi osaat laatia hyvät ehdot”, Alesi muistelee naureskellen.

Piquet selvästi tiesi mistä naruista vetää, sillä Alesi sai paikan sarjan maineikkaimmasta tallista vaatimillaan ehdoilla. Yksi niistä oli autoharvinaisuuden saaminen kokoelmiin.

– Nelson oli lisännyt yhdeksi ehdoksi, että saisin Ferrari F40 -urheiluauton. Sanoin hänelle aluksi, etten voisi vaatia sitä mutta niin vain se päätyi autotalliini.

Jean Alesi ja Ferrarin #27. Kuva: Getty Images