Itävallan GP:tä sponsoroi tänäkin vuonna pyramidihuijauksesta syytetty MyWorld-yhtiö.

Aiemmin nimellä Lyoness toiminut yritys pyörittää kanta-asiakasohjelmia, ostoyhteisöjä ja suosittelumarkkinointia.

Ympäri maailmaa toimivan yhtiön toiminta on joutunut useissa maissa viranomaisten hampaisiin. Erityisesti MyWorldin harjoittama monitaso- tai suosittelumarkkinoinniksi kutsuttu toimintamalli on saanut osakseen rajua arvostelua.

Sveitsiläisen L’Hebdo-julkaisun mukaan Lyoness lupasi jäsenilleen merkittäviä tuottoja rekrytoituaan tietyn määrän uusia jäseniä. Kyseistä monitasomarkkinoinnin mallia pidetään usein perinteisen pyramidihuijauksen modernina versiona.

Firman toimia on tutkittu viranomaisten tahoilta Australiassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhtiöllä on toimintaa myös Suomessa, jossa sillä on muun muassa kaupallinen yhteistyö Helsingin Jokerien kanssa.

Itävallassa vielä Lyonessin nimellä toiminut yhtiö tuomittiin palauttamaan jopa 6000 euron edestä rahaa takaisin entiselle jäsenelleen, jota oltiin johdettu harhaan yrityksen markkinoinnissa.

Yhtiötä vastaan on nostettu vuosina 2016 ja 2017 myös uusia kanteita, joiden oikeuskäsittelyt ovat viimeisempien tietojen mukaan edelleen kesken.

Kyseenalaisesta taustastaan huolimatta yhtiö on saanut jatkoa yhteistyölleen F1-sarjan kanssa.

MyWorldin nimeä kantava itävaltalaisyritys sponsoroi tänä vuonna Itävallan GP:tä sekä Toro Rosson F1-tallia. Red Bullin sisartalli julkisti MyWorldin yhteistyökumppanikseen vain muutama päivä sitten.

F1-talli sai uuden sponsorin – myös Jokerit saman yhtiön suojeluksessa

Lyonessin epäiltiin vaihtaneen nimensä MyWorldiksi norjalaisviranomaisten tutkinnan vuoksi.

Yhtiö tuomittiin lopettamaan toimintansa Norjassa, mutta nimenvaihdos on ilmeisesti onnistunut hidastamaan virkavallan määräyksen toimeenpanoa.

Lähteet: Kurier.at, L’Hebdo, behindmlm.com