Ferrarin entinen pääjohtaja Luca di Montezemolo muisteli BBC:lle yhteistä aikaansa Fernando Alonson kanssa italialaistallin palveluksessa. Miehen mieltä kalvaa edelleen kaksikon viimeiseksi jäänyt kausi tallissa.

Kaudeksi 2014 voimaan astuneiden uusien sääntöjen myötä sekä F1-autot että moottorit myllerrettiin täysin uusiksi. Sarjassa sen perustamisvuodesta 1950 asti mukana ollut Ferrari omaa yhden sarjan suurimmista budjeteista, mutta taloudellisista resursseistaan huolimatta talli epäonnistui autonsa kehitystyössä karmealla tavalla.

Tallin kuljettajina kyseisellä kaudella toimivat Alonso ja Kimi Räikkönen. Kaksi maailmanmestaria muodostivat kivenkovan ajoparin, jolta löytyi kokemuksen lisäksi myös ymmärrystä voittavan auton vaatimuksille.

Kun ensimmäisenä F14T-autoa testannut Räikkönen antoi sanallisen palautteen menopelistä, aavisti Montezemolo pahaa.

– Hän kertoi, ettei moottorissa ole tarpeeksi tehoja. Hänen jälkeensä Fernando astui autoon raportoiden saman asian. Silloin tajusin, että kautemme oli jo ohitse, sillä moottoreita ei saanut enää kehittää kauden käynnistyttyä, Montezemolo muistelee.

Katastrofaalinen kausi ei tarjonnut tiimille aiheita riemunkiljahduksiin. Alonso taisteli autonsa kaksi kertaa palkintopallille, Räikkönen oli parhaimmillaan neljäs.

Kauden edetessä Alonson jo ennestään vaikea suhde talliin tulehtui. Suurin odotuksin juuri Räikkösen korvaajaksi talliin palkattu espanjalainen tavoitteli maailmanmestaruutta, mutta niukat tappiot 2010 ja 2012 olivat parasta mitä talli hänelle antoi. Alonso oli pettynyt tallin jatkuvaan alisuorittamiseen autonkehityksessä, sillä hänen aikakaudellaan Ferrarin kalusto oli joka vuosi kaukana sarjan parhaimmasta autosta.

Alonson lähtölaskenta tallista aavistettiin myös tallijohdon puolelta. Helpotusta toi kuitenkin tieto neljä edellistä maailmanmestaruutta voittaneen Sebastian Vettelin halukkuudesta liittyä tanssivan orhin riveihin.

 

Ferrari oli kaikesta huolimatta halukas jatkamaan yhteistyötä Alonson kanssa, vaikka myös Räikkösellä oli sopimus seuraavasta kaudesta. Neuvottelujen yhteydessä Alonson turhautuminen nousi lopulta ratkaisevaksi tekijäksi Vettelin hankkimisessa.

– Jos Fernando olisi ilmoittanut minulle haluavansa sitoutua talliin ja uskoen sen pystyvän nousemaan seuraavalla kaudella, en olisi miettinyt 30 sekuntia sopimukseen pääsyä. Mutta muistan hänen olleen hyvin kriittinen ja epäileväinen, eikä hän millään uskonut kauden 2015 olevan askel parempaan.

Sopimustilanne kärjistyi entisestään, ja lopulta sekä talli että kuljettaja halusivat lähteä eri teille. Alonso pystyi käyttämään sopimuksessaan olleen purkupykälän ja jättämään italialaistallin, Vettelin siirtyessä hänen tilalleen Ferrarille.

Seuraavana vuonna Vettel ajoi huimasti parantuneella Ferrarillaan kolme osakilpailuvoittoa nousten MM-pisteissä kolmanneksi. Alonso siirtyi puolestaan McLarenille, jonka riveissä hän ei ole viimeisen neljän kauden aikana yltänyt kertaakaan edes palkintokorokkeelle.