Dramaattinen rallipäivä Australiassa – mestaruuden kannalta ratkaisevia epäonnen hetkiä?

© Kuva: Getty Images

Tämän kauden rallin maailmanmestaruuden taisteluareenana toimiva Australia tarjosi dramaattisen ajopäivän.

Kisan kärjessä on Mads Östberg ennen Craig Breeniä ja Jari-Matti Latvalaa. Toyotan suomalaisässä menetti kakkospaikan viimeisellä yleisöerikoiskokeella, kun hän sammutti autonsa. Aikaa paloi muutama sekunti, ja sen turvin Breen ehti kisassa toiseksi. Kokonaistilanteessa Latvalan takaa-ajomatka Östbergiin on vaivaiset 8,7 sekuntia.

Mestaruustaiston kannalta päivä oli dramaattinen. Sarjaa johtava Sebastien Ogier toimi tienavaajana, mutta hän selvitti päivänsä muuten ilman suurta dramatiikkaa päättäen ajopäivän sijalle seitsemän. Tallikaverit Elfyn Evans ja Teemu Suninen hidastelivat ajopäivän päätöskilometreillä, antaen Ogierille kaksi sijoitusta.

Pisteissä kolmantena olevalla Toyotan Ott Tänakilla riitti vauhtia, mutta mies ajoi kerran vauhdikaasti leveäksi ja toisen kerran vesiesteeseen niin rajusti, että aikaa paloi. Tänak on kisassa viides.

Sen sijaan Ogieria vain kolmen pisteen päässä vaaniva Thierry Neuville oli päivän suurin häviäjä. Mies teloi autoaan kuudennella erikoiskokeella sen verran pahasti, että hän on päivän päätteeksi vasta kymmenes. Huomiselle hän joutuu puolestaan aura-auton rooliin, joten belgialainen saa taikoa melkoisia suorituksia pyrkiessään lyömään kapuloita Ogierin mestaruusrattaisiin.

Rallin muista suomalaiskuskeista Esapekka Lappi on kuudes ja Suninen yhdeksäs. Lappi menetti aikaa Toyota Yariksensa sammuttua hetkeksi vesiesteen ylityksessä. Tämä pudotti miehen pois palkintosijoilta.