Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen kertoi toistuvien onnettomuuksien radalla laittaneen hänet miettimään perhettään ja elämää formuloiden jälkeen.

Konkarikuski myönsi päätyneensä lopettamaan F1-uransa kymmenen vuoden jälkeen suurimmaksi osaksi perheensä vuoksi. Ajatuksen uran rajallisesta kestosta herätti kaikkien formulafanien veret seisauttanut ulosajo Australian GP:ssä vuonna 1995.

McLaren-tähti menetti autonsa hallinnan Adelaiden katuradan kaarteessa kilpurin takarenkaan tyhjennyttyä ja törmäsi jopa 200 kilometrin tuntivauhdilla rengasvalliin. Suomalainen kärsi tilanteessa vakavia niska- ja päävammoja.

Häkkisen kallon todettiin murtuneen ja mies vaipui sairaalassa koomaan. F1-tähti selvisi kuitenkin onnettomuudesta ja jatkoi uraansa jo heti seuraavana vuonna.

– Minulle sattui aika paha onnettomuus vuonna 1995. Se muutti ajattelutapaani paljonkin sen suhteen, miksi en jatkanut uraani pitempään, Häkkinen kertoi CNN:lle.

– Vuosina 1998, 1999, 2000 ja 2001 minulla oli aika monia onnettomuuksia. Minulle sattui mekaanisia vikoja tai tein ajovirheen. Minun piti mennä sairaalaan aika monta kertaa tarkistamaan kuntoni. Ajattelin, että koettelenko onneani vielä pidemmälle. Aionko vielä jatkaa tätä, Häkkinen pohti.

Vuonna 2001 Häkkinen päätti jäädä sapaattivapaalle F1-sarjasta miettiäkseen uransa jatkoa. Vuosi venähtikin lopulta useammaksi, eikä ”lentävä suomalainen” palannut enää koskaan kilpailemaan kuninkuusluokkaan.

Häkkinen myönsi sapaattivapaan antaneen aikaa miettiä aiempia onnettomuuksia ja uraansa. Lopulta se vahvisti jo hetken aikaa vahvistuneen tunteen – F1-ura oli aika lopettaa.

– Se antoi minulle itseluottamusta sanoa, että tämä on nyt ohi. Se tuntui olevan tietyssä mielessä helppo päätös. Toisaalta elämääsi tulee aivan uusia haasteita, kun jäät eläkkeelle niin hektisestä maailmasta.

Formulauran jälkeen Häkkinen on toiminut muun muassa yrityselämässä, Mercedeksen autoyhtiön promootiotehtävissä ja F1-kuski Valtteri Bottaksen taustajoukoissa.

Vantaalaiskonkari teki paluun autourheiluun vuonna 2005 DTM-sarjassa ajaen rata-autoluokassa kolmen vuoden ajan.

Lähteet, CNN, MTV, Autosport