Formula 1 -sarjan strategiaryhmä tapaa keskiviikkona. Tapaamisessa keskustellaan erityisesti kaikille yhtenäisten osien määrän lisäämisestä sarjan kulujen hillitsemiseksi.

Osa formulatalleista neuvottelee F1:n kanssa tänään säännöistä, jotka voisivat muuttaa merkittävästi sarjan mestaruustaistelua.

Strategiaryhmän asialistan kärjessä on kaikille talleille säännöissä määrättyjen yhtenäisten osien lisääminen. Uudistuksen tavoitteena on heikentää kärkitallien mahdollisuutta kehittää omia osiaan suurella rahalla.

Yhtenäisten osien lisääminen voisi myös tasoittaa sarjan kilpailutilannetta. Jos tallien oma tekninen kehitys rajoitettaisiin vain olennaisimpiin osiin, eivät pienemmät haastajat jäisi välttämättä niin kauas kärkitalleista.

Tällä hetkellä F1-autojen osat jaetaan kahteen kategoriaan: ”listattuihin” ja ”listaamattomiin”. Listattujen osien on oltava tallin omaa tuotantoa, mutta listaamattomat voidaan ostaa vaikkapa kilpailijoilta.

Tuoreen uudistusidean myötä lisättäisiin kolmas osien luokka, joka olisi aiemmin mainittujen yhtenäisten osien luokka. Kyseiset osat pitäisi tehdä yhteisen ennalta määriteltyjen säännösten mukaan. Osat voisi vapaasti tehdä itse tai hankkia toiselta tallilta tai valmistajalta.

Keskiviikon tapaamisessa keskustellaan Racefansin mukaan myös moottorisääntöjen kehittämisestä huokeampaan suuntaan. Näillä näkymin voimayksiköitä ei muuteta kuitenkaan teknisesti kovin suuresti.

Formuloiden tekninen johtaja Pat Symonds sanoi aiemmin sarjan toivovan tallien jatkavan voimayksiköiden, aerodynamiikan ja muiden tärkeiden osien kehittämistä. Jatkossa turhista kuluista, kuten ”osista, joita fanit eivät näe” haluttaisiin kuitenkin eroon.

F1:n omistajataho Liberty linjasi aiemmin julkistamassa vuoden 2021 visiossaan, että sarjaan kaivattaisiin kulukatto osallistumis- ja kehityskulujen kasvun pysäyttämiseksi.

Libertyä on huolettanut erityisesti mahdollisten uusien valmistajien haluttomuus liittyä sarjaan.

Muun muassa Porschen ja Aston Martinin kaltaiset urheiluautojen maailman jättinimet ovat väläytelleet kiinnostustaan F1:een valmistajan ominaisuudessa, mutta pysyneet silti toistaiseksi sivussa sarjan nykysääntöjen vuoksi.

Viimeisimpien tietojen mukaan kulukatto olisi 200 miljoonaa dollaria eli reilut 170 miljoonaa euroa. Vuoteen 2023 mennessä tallien budjetit laskisivat kuitenkin vain 128 miljoonaan euroon.

Lähde: Racefans