Suomalainen fitnessurheilun tähti Janni Hussi tapasi Mercedeksen F1-tallin kuljettajan Valtteri Bottaksen ja haastatteli häntä formulakuskin fysiikkaharjoittelusta ja ruokavaliosta.

Vaikka moottoriurheilussa itse menopelien suorituskyky ja tehot ovatkin usein pääosissa, on kuljettajienkin fyysisellä kunnolla paljon merkitystä lajissa pärjäämisen kannalta.

Kaikki formulakuskien on oltava käytännössä huippu-urheilijan kunnossa. Voimakkaan F1-kilpurin ohjastaminen vaatii sekä terävää reaktiokykyä että kestävyyttä, jolla selviää pitkistä kisoista rankkojen G-voimien puristuksessa.

Fitnessurheilija Hussi tapasi Mercedeksen suomalaistähden Bottaksen miehen nimeä kantavan duathlon-tapahtuman yhteydessä. Nastolalaislähtöinen F1-pilotti kertoi fysiikkatreeneistään, jotka rakennetaan ammattilaisten toimesta formulakuskin tarpeiden pohjalta.

– Tietenkin minun prioriteettini kaikessa harjoittelussa on se, että olen terve ja hyvässä kunnossa F1-kisoja varten. Tämä vuosi on ollut niin kiireinen, että harjoitustunteja on tullut vähän vähemmän. Olen kuitenkin treenannut maastopyöräilyä ja juoksua, Bottas valottaa.

Bottas paljasti Mercedes-kuskien harjoittavan fysiikkapuoltaan niin usein kuin ehtivät kiireisen F1-kalenterin keskellä. Ohjatuissa oheisharjoituksissa keskitytään formulakuskille tärkeimpiin ominaisuuksiin.

– Viikkotasolla, jos on vaikka sellainen viikko, ettei ole kauheasti mitään muita edustuskeikkoja tai muita, niin kyllä se on kuusi päivää viikossa.

– Yksi tai kaksi treeniä päivässä. Meidän harjoittelumme on aika kestävyyspainotteista. Juoksua, pyörää, uintia ja kuntosalilla harjoitellaan tiettyjä lihasryhmiä. Jonkin verran panostetaan myös koordinaatio-, nopeus- ja reaktiharjoituksiin, Bottas kertoi.

Katso video ylhäältä tai tästä linkistä.