Formulalupaus Tatiana Calderonin mukaan moottoriurheilun maailmassa on vielä paljon parannettavaa sukupuolien välisen tasa-arvon suhteen.

Kolumbialaiskuskin tavoitteena on olla ensimmäinen F1-sarjan naiskuski vuosikymmeniin. Seuraavaksi Calderonin tähtäimessä on kisakuskin pestin valloittaminen formulasarja GP3:sta.

Lahjakkaan naisen matka on kuitenkin ollut ankara jo nuoresta iästään huolimatta. Calderonin sukupuoli on haitannut hänen urakehitystään useaan otteeseen.

Hänen mukaansa moottoriurheilussa kohtaa paljon seksismiä, vaikka se ei usein olekaan suuren yleisön nähtävissä.

– Voi kyllä, sitä on siellä, vaikka emme niin haluaisikaan. Jos haluaisin ihmisten kohtelevan minua täysin samoin kuin miehiä, emme ole vielä siellä. On vaikea tulla uuteen talliin, sillä sinun on ansaittava insinöörien ja tallitoveriesi kunnioitus, Calderon harmitteli F1-sarjan verkkosivujen haastattelussa.

Karuimmillaan tunkkaiset asenteet näkyvät juuri uuteen talliin sisään murtautumisessa. Calderonin mukaan naislupaukset joutuvat aloittamaan yleensä takamatkalta, jolle ei ole aina mitään reilua syytä.

– Olen ollut talleissa, joissa olin kolmoskuski jo ennen auton rattiin hyppäämistä, Calderon paljasti.

Calderon korostaa, ettei halua mitään urallaan ilmaiseksi sukupuolensa vuoksi. Naisen suunnitelmissa on todistaa taitonsa kilparadoilla.

– En halua ihmisten antavan minulla mahdollisuutta vain siksi, että olen nainen. En halua tulla kohdelluksi sillä tavalla. Haluan tulla kohdelluksi sinä, jona olen, kuljettajana, formulalupaus vakuutti.

Kolumbialainen myönsi kasvavan suosionsa tuntuvan hieman hämmentävältä. Calderon on noussut uransa mittaan yhdeksi tämän hetken suurimmista nuorten naiskuskien idoleista.

– Aloin tajuta sitä enemmän vasta tänä vuonna. Tapaan koko ajan tyttöjä, jotka sanovat minun olevan heidän inspiraationsa. En koskaan ajatellut sen menevän niin. Se ei ollut tarkoitukseni. Teen tätä vain siksi, että rakastan tätä. Jos voin kuitenkin aukaista samalla ovia muille, teen sen mielelläni, Calderon iloitsi.

Lähde: F1.com