F1-sarja siirtyy kaudella 2021 uuteen aikakauteen, kun nykyiset 13-tuumaiset renkaat korvataan 18-tuumaisilla jättikumeilla.

Tämän lisäksi sarjassa tapahtuu myös toinen muutos, joka kuitattiin uutisissa pääsääntöisesti yhdellä lauseella, mutta joka tulee olemaan kilvanajon kannalta huomattavasti merkittävämpi.

Uusien renkaiden myötä F1-väki saa sanoa hyvästit renkaanlämmittimille. Jatkossa kuljettajat joutuvat ajamaan ensimmäiset kierroksensa radalla aiempaa varovaisemmin, jotta kylmät renkaat eivät tee tepposia.

Optimilämpötilaan lämmitetyt renkaat ovat tarjonneet tähän asti kuljettajille parhaan suorituskyvyn välittömästi varikkotiloista radalle kurvattaessa, mutta jatkossa lämpötilan noston ja sitä kautta paremman pidon saaminen käyttöön on kuljettajan omalla vastuulla.

Muutoksella on lukuisia positiivisia vaikutuksia sarjaan. Ensinnäkin se luo talleille säästöä, kun kalliita lämmittimiä ei enää tarvita. Toinen miellyttävä muutos on fanien ja myös todellisten kilvanajajien mieliin. Kuljettajan vastuun kasvaessa jyvät erotellaan akanoista.

Vanhan liiton kilvanajoa arvostavana en voi kuin olla mielissäni, kun ”vanhoista hyvistä ajoista” saadaan tuotua edes jotakin takaisin nykypäivään.

Renkaiden saaminen toimintakuntoon oli yksi kyvyistä, joita takavuosien formulakuskeilta kysyttiin. Vanhan liiton kilvanajoa arvostavana en voi kuin olla mielissäni, kun ”vanhoista hyvistä ajoista” saadaan tuotua edes jotakin takaisin nykypäivään.

Kylmät renkaat tuovat aika-ajoihin ja kilpailuiden avauskierroksilla aivan uuden jännitysmomentin. Pidon ollessa kortilla on kilvanajo jännittävämpää ja virheet nyt nähtyä yleisempiä. Asioita, joita fanit ehdottomasti kaipaavat nykypäivän formula ykkösiin.

Ei liene suuri yllätys, jos jotkut kuljettajista valittavat muutoksesta. Yhden apukeinon riistäminen tuntuu varmasti pahalta. Mutta jos F1-kuskit haluavat olla todellisia kilpa-ajajia, pitävät he mölyt mahassaan.

Tälläkin hetkellä ilman renkaanlämmittimiä ajetaan esimerkiski F2-sarjassa.

Tälläkin hetkellä ilman renkaanlämmittimiä ajetaan esimerkiksi F2-sarjassa. Ja kuka voi väittää siellä avauskierrosten olevan tylsää katsottavaa?

F1 kaipaa jokaisen piristysruiskeen parantaakseen viihdearvoaan. Vihdoinkin pöytään on lyöty uudistus, josta ei voi olla pitämättä.