Näkökulma: F1-sarjan tämän viikon erikoiskokeilu hieno asia: kuskeilla pitää jälleen olla munaa ajaa autoa

© Kuva: Getty Images

Tänä viikonloppuna Silverstonen radalla nähdään kokeilu, jolla ei välttämättä ole mitään vaikutusta mihinkään. Mutta se palauttaa kuitenkin yhden oleellisen asian formula ykkösiin. Kuljettajilla pitää jälleen ”olla munaa” ajaa F1-autoa.

F1-sarjan päätös lisätä Silverstonen radalle takasiiven avaamisen mahdollistava DRS-alue radan ensimmäisiin mutkiin on virkistävä poikkeus. Perinteisesti takasiipi on losautettu auki suorilla, mutta nyt kuljettajat ovat uuden haasteen edessä.

Uusi asiahan tämä ei ole. Kun DRS F1:iin tuli vuonna 2011, saivat kuljettajat pitää sitä auki harjoituksissa ja aika-ajoissa milloin vain uskalsivat. Myöhemmin sen käyttö rajoitettiin DRS-alueille kaikissa sessioissa.

Tänä viikonloppuna kuljettajat voivat hakea parempia kierrosaikoja siiven avaamalla. Kisassa se voi potentiaalisesti mahdollistaa ohitusyrityksen kolmannen mutkan jarrutuksessa.

Romain Grosjeanin eilinen ulosajo osoitti, että pienikin virhe takasiiven ollessa auki voi osoittautua kohtalokkaaksi. Kun downforcen määrä on pienempi, ovat vauhdikkaat mutkat kuljettajalle huomattavasti suurempi haaste.

Kuljettajat joutuvat miettimään tarkasti kannattaako siipeä avata. Parempi huippunopeus versus epävakaampi auto, siinä kaksi asiaa joiden välillä pallotella.

Kuljettajat tekevät suuria ratkaisuja itsenäisesti, vain omiin ajotaitohinsa luottaen. Tätä formula ykkösten pitäisikin olla.

En jaksa uskoa, että DRS-alue tulee näyttelemään huomisessa kisassa suurta roolia, sillä toisen auton seuraaminen on erittäin vaikeaa, siiven ollessa normaaliasennossakin.

Faneille keinotekoinen muutos on kuitenkin mannaa. Kuljettajat tekevät suuria ratkaisuja itsenäisesti, vain omiin ajotaitohinsa luottaen. Tätä formula ykkösten pitäisikin olla. ”From hero to zero”, sankarista konnaksi omilla ratkaisuilla.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale