Kommentti: Yksi Alain Prostin lause todisti Ayrton Sennan ja Mika Häkkisen suuruuden

© Kuva: Getty Images

Autourheilumaailma heräsi 24 vuotta siihen maailmaan, jossa legendaarista Ayrton Sennaa ei enää ollut. Brasilialainen oli menehtynyt edellisenä iltana Imolan radalla F1-osakilpailussa tapahtuneessa ulosajossa saamiinsa vammoihin.

Senna poistui radoilta myyttisenä hahmona, jota koko moottoriurheilumaailma jäi kaipaamaan.

Senna ei ollut McLarenilla ajamiensa ja uransa menestysvuosiensa aikana kovinkaan hyvissä väleissä tallikaverinsa Alain Prostin kanssa, mikä ei jäänyt keneltäkään Formula 1:siä seuranneelta ihmiseltä huomaamatta. Sennan viime vuosina ja Prostin lopetettua mestareiden välit kuitenkin lämpenivät ja lähenivät huomattavasti.

Pääsin reilut yhdeksän vuotta Sennan kuoleman jälkeen juttukeikalle Tallinnaan tapaamaan Prostia silloisen TV2:ssa esitetyn Ruutulippu-ohjelman merkeissä. Prost oli silloin Suomessakin myydyn rengasmerkin lähettiläs, ja juttukeikka ja haastattelumahdollisuus avautuivat sitä kautta.

Tapahtumaan kuului myös illallinen, ja sain itse kunnian istua pöydässä Prostin vieressä. Ranskalaisella oli kerrottavanaan monta herkullista tarinaa, mutta kun jutustelussa tuli hyvä tauko, päätin kysyä erään kysymyksen, joka askarrutti mieltäni, sillä seurasin F1:siä Prostin ja Sennan ajaessa niin tarkasti, kuin sitä Suomessa pystyi 1980- ja 90-lukujen vaihteessa seuraamaan.

Kysyin Prostilta:

– Ikävöitkö koskaan Ayrtonia?

Prostin ilme vakavoitui ja miehen ruokailuvälineidenkin liike lakkasi saman tien.

– Kyllä, useinkin, hän vastasi.

Pöytäseurueeseemme kuului monta autourheilun ystävää, ja kaikki lyhyen sananvaihdomme kuulleet lopettivat myös hetkeksi ruokailunsa jääden selkeästi odottamaan Prostin seuraavia sanoja, sillä kaikilla oli heti tiedossa, että nyt tulisi kuultavaksi jotain, mitä kaikki eivät ikipäivänä tulisi kuulemaan.

Prost jatkoi:

– Olen ollut aina sitä mieltä, että Mika Häkkinen pystyy ajamaan F1-autolla kaikkein nopeimman kierroksen. Mutta Ayrton pystyi ajamaan sen aina, kun sellainen piti ajaa.

Tuon jälkeen kaikki olivat hetken hiljaa. Myös Alain Prost.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen