F1:n toimitusjohtajan Chase Careyn mukaan sarjan television katselumäärät ovat laskeneet selvästi Italiassa ja Brasiliassa. Ferrarin kotimaassa taustalla on TV-oikeuksien siirtyminen maksupalvelun taakse, ja Brasiliassa maan oman kansallissankarin puute sarjassa.

Carey myönsi suoraan medialle huolestuttavan TV-tilastojen notkahduksen tänä keväänä. Merkkejä mielenkiinnon puutteesta autourheilun kuninkuusluokkaa kohtaan on havaittu etenkin Italiassa ja Brasiliassa.

Italiassa heikkojen katselumäärien syyksi epäillään F1-kisojen TV-oikeuksien siirtymistä kokonaan ilmaisilta kanavilta maksullisen Skyn palveluun. Italialaiset eivät ole rynnänneet ostamaan brittiläistä palvelua aivan toivottuun tapaan.

Brasiliassa suurin haaste on taas se, että kaudella 2018 F1:ssä ei aja ainuttakaan brasilialaista kuljettajaa. Etelä-Amerikan suurimman valtion into formuloita kohtaan on hiipunut tilastojen valossa selvästi F1-konkari Felipe Massan lopetettua uransa viime vuoteen.

F1:n maailmanlaajuisen mediaraportin mukaan F1-sarjan kokonaisyleisö televisiossa oli vuonna 2016 390 miljoonaa katsojaa.

Brasilian markkinan osuus tästä oli jopa 77,5 miljoonaa. Italiassa lajia katseli 32 miljoonaa ihmistä.

Viime vuonna tulokset alkoivat kuitenkin laskea. Kausi 2017 veti vain 352,3 miljoonaa TV-katselijaa, mikä on jopa 37,7 miljoonaa edellistä vuotta heikompi tulos.

F1-pomon mukaan TV-tulokset ovat kohentuneet suurimmassa osassa sarjan 20 tärkeimmästä kohdemaasta. Italian ja Brasilian kohdemarkkinoiden alennustila on kuitenkin puskenut kokonaistulosta tavoitteita huonommaksi.

– TV-katselumäärät ovat laskeneet hieman ensimmäisessä neljässä kisassa. Tätä ajaa kaksi tekijää. Oikeastaan vain kaksi maata. Italiassa olemme vaihtaneet alustoja hieman ilmaisemmasta maksullisempaan malliin, joka on varmasti vaikuttanut asiaan. Brasilia on maa, joka on nyt ilman Felipe Massaa. Hän oli ainoa brasilialainen kuskimme, joten sillä on suuri vaikutus, Carey arvioi The Independentin haastattelussa.