Erikoinen kohu! F1 poisti verkkosivuiltaan maininnan säännöstä, joka kielsi selvästi Max Verstappenin Bakun GP:n ohitustilanteen puolustusliikkeet

© Kuva: Getty Images

Max Verstappenin ja Daniel Ricciardon Bakun GP:n kolariin on liitetty nyt uusi kohu. F1-sarja poisti verkkosivuiltaan maininnan säännöstä, joka kieltää Verstappenin Bakussa tekemät toistuvat ajolinjan vaihdot ohitustilanteessa.

Red Bull -kuskit törmäsivät toisiinsa Bakun GP:ssä, kun selvästi nopeampi Ricciardio yritti ohittaa tallitoveriaan. Verstappen vaihtoi aluksi kerran ajolinjaa, mutta siirtyi pian uudestaan australialaiskuskin eteen.

Ricciardo ei voinut enää välttää törmäymästä, ja rysäytti Verstappenin perään. Kummankin autot vahingoittuivat niin pahasti, että Red Bull oli kokonaan pois pelistä Azerbaidhzanissa.

FIA nuhteli kumpiakin kuskeja tilanteesta ja totesi kummankin olleen syyllinen kolarin. Kisajärjestäjien mukaan Verstappenin puolustusliikkeet olivat sen verran ”vähäpätöisiä”, ettei niistä tarvinnut antaa sen kummempaa rangaistusta. Ricciardon taas katsottiin siirtyneen vasemmalle liian myöhään.

Kohuttu kolari herätti kiivasta keskustelua F1-fanien keskuudessa sosiaalisessa mediassa.

Monien mielestä Verstappen rikkoi tilanteessa sääntöjä, sillä hän vaihtoi ohitustilanteessa ajolinjaansa useammin kuin kerran.

Osa formulaintoilijoista ihmetteli sitä, että FIA ei vierittänyt kolarin syytä vahvemmin Verstappenin niskoille. Fanit vetosivat F1:n ohitustilanteiden ”yhden liikkeen sääntöön”, joka kieltää selvästi Verstappenin tempauksen.

Kyseinen sääntö rajoittaa sitä, miten edellä ajava kuljettaja saa vaihtaa ajolinjaansa takaa tulevan kuskin siirtyessä ohittamaan vastustaan. Vaikka sääntöön liittyykin myös muutamia monimutkaisempia ehtoja, käytännössä se sallii sijoitustaan puolustavalle kuskille vain yhden ajolinjan vaihtoliikkeen.

Sääntö perustuu FIA:n Sporting Codeen, eli urheilukoodistoon, jota F1-sarja noudattaa kaikissa kilpailuissaan.

F1-sarjan sivuilla luki vielä lokakuussa 2017, että edellä ajavalle kuljettaja sallitaan vain yksi suunnan vaihtoliike. Maininta säännöstä on nähtävillä vanhoja Internet-sivuja arkistoivalla Web Archives -sivustolla. Voit tutustua vanhaan sääntösivuun tästä linkistä.

Redditin F1-yhteisö havaitsi kuitenkin tiistaina, että maininta yhden liikkeen säännöstä oli poistettu vaivihkaa sivuilta, jossa listataan erilaisia rangaistuksen arvoisia rikkeitä.

FIA ei ole kuitenkaan koskaan ilmoittanut erikseen, että sääntöä olisi muutettu kaudeksi 2018. Lähtökohtaisesti kattojärjestön urheilukoodisto on voimassa sellaisenaan edelleen.

Tästä huolimatta useamman ohituksen puolustusliikkeen rangaistavuudesta ei puhuta F1:n verkkosivuilla enää mitään.

Poikkeuksellinen säännön poistaminen sivuilta keräsi satoja ihmisiä Redditiin kommentoimaan asiaa. Osa faneista pohti, olisiko F1-sarja poistanut maininnan säännöstä sivuiltaan sen monimutkaisuuden vuoksi.

Jotkut taas esittivät salaliittoteorioita Verstappenin suojelemisesta. Vaikka kyseinen vaihtoehto on äärimmäisen epätodennäköinen, on mielenkiintoista pohtia, onko F1 halunnut välttää spekulointia Verstappenin ajotyylistä poistamalla maininnan säännöstä sivuiltaan.

On tietenkin myös mahdollista, että kyseessä on vain pelkkä sattuma ja sääntö on poistettu sivuilta jostain aivan muusta syystä. Jää nähtäväksi, selventääkö F1-sarja kantaansa useampien puolustusliikkeiden sääntöön vielä myöhemmin.

Tuukka Hyttinen

Twitter: @HyttinenT