Kestävyyskilpailuiden MM-sarja WEC:ssä ainoana tehdastallina LMP1-luokassa toimiva Toyota on kilpailijoihinsa nähden ylivoimaisessa asemassa, valittaa kilpailevan tallin kuljettaja Mikhail Aleshin.

Venäläinen ajaa tulevalla kaudella LMP1-luokkaan hyppäävän SMP:n riveissä. Huolimatta taloudellisesta panostuksesta ei yksikään toinen luokassa kilpaileva tiimi vedä vertoja jättimäisellä budjetilla operoivalle Toyotalle. Japanilaismerkki on tällä hetkellä luokan ainoa tehdastalli, kun ensiksi Audi ja sitten Porsche vetäytyivät.

Toyota metsästää kiihkeästi ensimmäistä voittoaan Le Mansin 24 tunnin ajossa. Automerkki on hionut kilpuristaan paitsi nopeaa, myös luotettavaa ja vähäkulutuksista. Resurssit näkyvät selvästi parempina kierrosaikoina, vaikka sarjan päättäjät ovatkin pyrkineet tasapainottamaan kilpailua erilaisin sääntörajoittein.

Toyota luottaa kalliiseen ja monimutkaiseen, mutta hurjasti lisää suorituskykyä antavaan hybriditekniikkaan. Yksityiset LMP1-tallit eivät ole vastaavaan teknologiaan panostaneet, ja se näkyy kierrosajoissa.

Kauden alustesteissä Toyotalla kellotettiin peräti yli neljä sekuntia kovempi kierrrosaika kuin toiseksi parhaan muun tallin kalustolla. Toyotan puolustukseksi auton menoa ei kuitenkaan rajoitettu tuolloin myöhemmin suorituskykyä hillitsevillä säännöillä.

Toyotalla sääntörajoituksista ei olla luonnollisesti mielissään, mutta japanilaismerkille on tarjottu myös myönnytystä. Jos kilpailijoiden autot osoittautuvat rajoitettua Toyotaa nopeammiksi, kolahtaa myös heille suorituskykyä jarruttavia ratkaisuja.

Aleshinin mukaan Toyotan etumatkaa pitääkin jarruttaa sen poikkeuksellisesta asemasta johtuen, mutta hän ei ymmärrä miksi se koskee myös muita.

– Kuvitelkaapa, mikäli joku F1-talli saisi rajoittamattoman määrän V12-turbomoottoreita käytettäväksi koko kaudeksi. Mikä olisi lopputulos? Aleshin kärjistää kärkkäästi motorsport.comille.

– Ymmärrän Toyotan tilanteen, mutta me kaikki tallit haluamme saada sijoituksen, jonka ansaitsemme. Tuskin hekään haluavat ajaa kisoja, jonka he voittavat usean kierroksen erolla. Se ei olisi jännittävää kenestäkään.