F1-sarjan strateginen työryhmä kokoontuu tänään Pariisiin neuvottelemaan muutoksista, joiden avulla ohittamisesta olisi tarkoitus tehdä entistä helpompaa. Ennen nuijan kolahtamista pöytään edessä on kuitenkin melkoinen taisto.

Kauden avanneen Australian GP:n vähäinen ohitusmäärä sai sarjan päättäjät tarkastelemaan mahdollisia muutoksia jo pari viikkoa sitten Bahrainin GP -viikonlopun yhteydessä järjestetyssä kokouksessa. Tuolloin läpi ei saatu kuitenkaan yhtäkään konkreettista ideaa.

Tänään Pariisissa neuvotellaan muutoksista, jotka astuisivat voimaan jo ensi kaudeksi. Takaraja ensi vuotta koskeville muutoksille on tämän kuun viimeinen päivä, elleivät tallit saa sitten päätettyä jotain asiaa myöhemmin yksimielisesti.

Parannuskeinoiksi on esitelty lukuisia vaihtoehtoja, kuten etu- ja takasiipien rakenteen yksinkertaistamista sekä voimakkaamman DRS:n käyttöönotto, mutta tallit eivät ole halukkaita muuttamaan ensi kauden suunnittelufilosofiaansa vain mututuntuman perusteella.

Force Indian tekninen johtaja Andy Green toteaa Autosportille, että päätöksiä ensi kaudesta ovat yritetään runnoa läpi liian nopealla aikataululla.

– On melko ennennäkemätöntä kirjoittaa ensi vuoden säännöt uusiksi huhtikuussa. Rajallinen valmistautumisaika on suuri tekijä tässä. Kaikki olettavat ehdotusten auttavan, mutta se on vahvaa mutuilua. Se ei perustu dataan, vaan pelkästään jonkun ideaan.

F1-sarja puuhailee suuria muutoksia myös kaudeksi 2021. Sääntöjen radikaali uudelleenvärkkäys jatkuvasti ei houkuta myöskään McLarenia.

– Mikä on tämänpäiväisen kokouksen ajatus? Tuleeko se todella lisäämään ohituksia, vai onko se vain ylireagointi Australian GP:n tylsyyteen? Eric Boullier toteaa.

Boullierin mielestä F1-sarjan tulisi nyt tutkia tarkasti, mitä se haluaa pitkällä aikavälillä.

– Jos teemme nyt muutoksia, joutuvat tallit valmistautumaan ensi kauteen hyvin lyhyellä varoitusajalla. Ja mitä jos ne eivät toimikaan? Sitten joudumme tekemään jälleen kalliita muutoksia kaudeksi 2020, ja pahimmassa tapauksessa kaudella 2021 autot ovat jälleen radikaalisti erilaisia.