Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt on valmis viemään entisen työnantajansa Ferrarin erikoisoikeuden, joka on aiheuttanut kattojärjestölle paljon harmaita hiuksia.

F1-sarjassa sen perustamisvuodesta asti mukana ollut italialaistalli sai aikoinaan neuvoteltua itselleen oikeuden käyttää veto-oikeutta päätöksenteossa, mikäli jokin uudistusajatus ei miellyttänyt sitä. Arvonsa sekä oman etunsa hyvin tietävä Ferrari onkin käyttänyt oikeuttaan tai uhannut sillä lukuisia kertoja johtajien yrittäessä kehittää sarjaa paremmaksi ja ennen kaikkea tasa-arvoisemmaksi.

Ferrarin erityisoikeus oli peruja Bernie Ecclestonen aikakaudelta. Sarjan kuuluessa nykyisin Liberty Medialle ovat monet odottaneetkin Ferrarin erityisoikeuden riistämistä uusista ”työehtosopimuksista” neuvoteltaessa. Yllättävää on kuitenkin, että asian nostaa pöydälle myös FIA.

– Veto-oikeus myönnettiin tallille jo 1980-luvulla, kun Enzo Ferrari oli vielä elossa ja tallin johdossa. Hän oli erityksissä Maranellossa muista F1-vaikuttajista aikakaudella, jolloin hänen tallinsa oli käytännössä ainoa, joka rakensi autonsa ja moottorinsa itse. Silloin päätettiin, että talli tarvitsee jonkinlaisen suojamekanismin muita ”formuloiden piilaaksossa” oleskelleita talleja vastaan. Henkilökohtaisesti en ole sen kannattaja. Ajat ovat muuttuneet, Todt kertoo Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa motorsport.comin mukaan.

Todt kertoo veto-oikeuden poiston nousseen pöydälle viimeksi tämän vuosikymmenen alussa. Tuolloin hän oli kuitenkin ainoa päättäjä, joka olisi halunnut luopua siitä.

– Kysyin asiasta maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksessa, ja kaikki muut tallit sanoivat asian olevan kunnossa heidän osaltaan. En halunnut lähteä viemään siten asiaa eteenpäin, puheenjohtaja kertoo.