Kimi Räikkösen tulevaisuus sai Autosportin toimittajan laskuhommiin – näitä tilastoja parantamalla Ferrari-jatko voisi olla turvattu

© Kuva: Getty Images

Autosportin toimittaja Lawrence Barretto on luonut tilastollisen katsauksen Ferrarin suomalaiskuljettajan Kimi Räikkösen otteisiin viime vuosilta. Kirjoittamassaan artikkelissa toimittaja pyrkii selvittämään keinoja, miten suomalaiskuljettaja saisi pelastettua uransa italialaistallissa ensi kauden jälkeenkin.

Räikkösen tuleva kausi on hänelle jo peräti kahdeksas Ferrarin riveissä. 2007-2009 häneltä odotettiin ja nähtiinkin suurtekoja, mutta kaudesta 2014 eteenpäin voitot ovat jääneet haaveeksi. Sebastian Vettelin liityttyä talliin on Räikkösen rooli ollut selvemmin soittaa toista viulua tallin tehdessä kaikkensa saksalaisen tittelitoiveiden eteen.

Räikkösen otteet saivat Ferrarin pääjohtajan Sergio Marchionnen jyrähtämään jo viime kaudella. Pääpamppu kutsui Räikköstä laiskiaiseksi kesällä, mutta kritiikistä huolimatta suomalaiselle sorvattiin vuoden jatkopahvi. Jouluna Marchionne ilmoitti Räikkösen jatkon kohtalon olevan kuitenkin ensi kaudeksi parantuvien tulosten varassa.

Barretto nosti analyysissään esille Räikkösen tappiot tallikaverilleen eri kausilla. Toinen ajanjakso Ferrarilla on ollut Jäämiehelle vaikea, mutta liian suuret tappiot tallikavereille Vettelille ja Fernando Alonsolle sekä heikompi suorittaminen muiden tallien sisäisiin vääntöihin verrattuna ovat Räikkösen kannalta raskauttavia asioita.

Vaikka esille nostetaankin Räikkösen viime vuoden erinomaiset otteet esimerkiksi Monacossa ja Unkarissa, muistuttaa toimittaja suomalaiskuljettajan hävinneen aika-ajovertailun tallikaverillaan 15-5. Viime kausi oli kuitenkin erossa mitattuna parasta Räikköstä hänen uudella Ferrari-ajanjaksollaan.

Myös pisteitä suomalainen nappasi kaudella 2017 enemmän kuin kertaakaan aiemmin italialaistiimissä. Barretto huomauttaa Räikkösen tuloksissa olevan kuitenkin ”ilmaa”, eli Vettelin ja hänen välistään on löytynyt liian usein muita kuljettajia. Tämä tarkoittaa joko Vettelin kykyä venyä parempiin tuloksiin kuin kalustolla voisi kyetä, tai sitten Räikkönen alisuorittaa.

Esille nostetaan myös suomalaiskuskien keskinäinen vertailu. Taistelussa valmistajien mestaruudesta Räikkösen tulisi pystyä lyömään paremmin kampoihin Mercedeksille.

– Kuinka hyvä kakkoskuski Räikkönen on? Selkein vertailu on suorittaa Mercedeksen Valtteri Bottasta vastaan, joka joutui samaan rooliin loppukaudesta. Viime kaudella Räikkönen sijoittui maanmiehensä edelle vain viidessä osakilpailussa, se ei ole riittävästi, mikäli Ferrari aikoo taistella valmistajien tittelistä.

Räikkönen saa toimittajalta kuitenkin synninpäästön tämän suhteen, sillä italialaistiimi ei olisi pystynyt haastamaan tilastollisesti Mercedestä edes, vaikka Räikkönen olisikin suorittanut paremmin.

– Räikkönen tietää mitä hänen täytyy tehdä, jotta hän saisi uuden mahdollisuuden vielä ensi kauden jälkeenkin. Aika-ajotilastot kertovat häneltä löytyvän edelleen nopeutta, mutta kisatulokset kertovat matkasta tulevan vaikean. Se on ollut yleinen trendi jo parin viime kauden ajan. Ehkä nyt hänen on kuitenkin aika löytää avain menestykseen ja päästä eroon ”laiskiaisen” leimasta, Barretto kirjoittaa.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004