Listattaessa kaikkien aikojen parhaita F1-autoja yksi Ferrarin ja Michael Schumacherin aikakauden luomuksista nousee esille kerta toisensa jälkeen. Mutta kauden 2004 Ferrari F2004 paitsi rikkoi ennätyksiä, myös järkytti italialaistallin itsensäkin.

Ferrari joutui tiukoille kaudella 2003, kun sekä McLaren että Williams onnistuivat lähes suistamaan tallin valtaistuimelta. Niinpä seuraavan kauden kilpurin suunnittelutyössä mitään ei jätetty sattuman varaan, vaan luomusta hiottiin kohti täydellisyyttä jokaisella osa-alueella.

Talli oli saanut nauttia jo vuosia timanttisen ydintiiminsä yhteistyön hedelmistä. Schumacherin tueksi tallipomo Jean Todt oli luonut hurjan osaajien joukon varikkomuurillekin. Ross Brawn, Rory Byrne, Aldo Costa ja kumppanit pitivät huolen, että ”Kerppenin rehtorilla” ja tämän tallikaverilla Rubens Barrichellolla oli käytettävissään vain parasta mahdollista.

Vielä 2004 testaamista ei oltu rajoitettu. Tietotekninen kehitys oli muuttanut auton suunnittelua kuitenkin jo siten, että uuden auton suorituskyvystä pystyttiin esittämään arvioita erilaisten etukäteislaskelmien avulla.

Ennusmerkit olivat ilmassa jo ensimetreistä lähtien. Mugellossa ajettujen sisäänajometrien jälkeen talli lähti Maranellosta matkaan kohti Imolaa, jossa uusia autojaan testasivat muutkin tallit.

– Ensimmäiset ratakierrokset eivät vastanneet simulaatioidemme lukemia. Auto ei ollut suinkaan liian hidas, vaan reilusti arvioitamme nopeampia. – Luca Baldisserri

Talli tiesi kilpurinsa olevan kilpailukykyinen, mutta sen suorituskyky tuli ilmi jo ensimmäisellä kierroksella.

– Ensimmäiset ratakierrokset eivät vastanneet simulaatioidemme lukemia. Auto ei ollut suinkaan liian hidas, vaan reilusti arvioitamme nopeampia. Uskoimme tehneemme virheen laskelmissamme, pääkisainsinöörinä tuolloin toiminut Luca Baldisserri muistellee.

– Se oli uskomatonta. Ajoimme ensiksi kauden 2003 autolla, ja sitten Michael hyppäsi uuden kilpurin rattiin. Kun hän palasi takaisin varikolle, hän hymyili leveästi ja sanoi auton olevan todella niin nopea. Emme vieläkään suostuneet uskomaan näkemäämme, testiryhmän insinöörinä tuolloin toiminut Rob Smedley kertoo puolestaan.

Talli mietti koko seuraavan yön keinoja selvittääkseen auton todellisen suorituskyvyn. Autoon päätettiin lyödä täysi tankillinen polttoainetta.

– Halusimme saada varmistuksen sille, että auto olisi puoli sekuntia kauden 2003 autoa nopeampi. Mutta ero olikin kaksi sekuntia. Täydellä tankilla ajettaessa auto oli silti 1,5 sekuntia nopeampi, Smedley toteaa.

Muistan palanneeni takaisin varikolle ja nähneeni kaikkien mekaanikkojen nauravan katketakseen – Rubens Barrichello

– Ajoin ensimmäisen kierrokseni täydellä tankilla ja ajoin välittömästi parhaimman kierrosajan minkä olen koskaan ajanut Imolassa. Se oli taianomainen hetki. Muistan palanneeni takaisin varikolle ja nähneeni kaikkien mekaanikkojen nauravan katketakseen, Barrichello puolestaan muistelee.

Viimeistään tässä vaiheessa Ferrarin oli pakko uskoa luomuksensa olevan paitsi onnistunut, myös täysin ylivoimainen.

– Ajattelimme, miksi emme ottaisi talvitestejä rennosti ja vain saapuisi Australiaan kauden avauskilpailuun tällä kilpurilla. Mutta emme tietenkään tehneet niin, vaan jatkoimme kehitystyötä.

Kausi on edelleen yksi F1-sarjan historian ylivoimaisimmista. Schumacher voitti kauden 13:sta ensimmäisestä kilpailusta 12, ja ainoa puuttunut palanenkin päättyi keskeytykseen toisen kuljettajan lanattua hänet seinään. Loppukauden täysosumien ja Barrichellon kahden ykkössijan myötä talli voitti 15 kilpailua 18 mahdollisesta. Talli keräsi vanhan pistelaskukaavan aikakaudella hurjat 262 MM-pistettä, kun toiseksi yltänyt BAR Honda ylsi 119 pisteeseen.

Lähde: Autosport