Formula 1:n vanhaa vähäpukeisten ”varikkotyttöjen” perinnettä kyseenalaistettiin viime vuonna laajasti. Monet haluaisivat sarjan luopuvan vanhanaikaisena ja seksistisenä koetusta roolista kokonaan. Sarjan moottoriurheilujohtaja Ross Brawn paljasti aiemmin F1:n pohtivan varikkotyttöjen asemaa saamansa negatiivisen mediajulkisuuden vuoksi.

Harva on kuitenkaan muistanut kysyä itse työtä tekevien naisten mielipiteitä. Skottilainen malli Carolyn Mooney kertoi Daily Recordille, että varikkotytöt kokevat tehtävänsä tärkeäksi osaksi formulavarikon elämää.

– Työssä on kyse vuorovaikutuksesta fanien kanssa. Eivät varikkotytöt vain seiso siellä ja näytä nätiltä valokuvissa. Hyvät varikkotytöt osaavat puhua kisoista, ja tulevat lasten tasolle juttelemaan heidän lempikisoistaan ja autoistaan, Mooney muistutti.

Mooneyn mukaan naiset tuovat formulatallit lähemmäksi innokkaita fanejaan sosiaalisten taitojensa ja kokemuksen avulla.

– Se tuo ihmiset paljon paremmin lähemmäksi lajia kuin vain tylsät nimikirjoitustilaisuudet. Meidän tehtävämme on saada ihmiset tuntemaan olevansa osa tiimejä. Iso osa talleista myös olettaa, että varikkotytöillä on jo valmiiksi paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa. Sekin on toinen osa vuorovaikutusta ihmisten kanssa.

Varikkojen konkarin mukaan F1:n ei myöskään tarvitse miettiä, onko varikkotyttöjen pakko tehdä elannokseen työtä. Hänen mukaansa naiset ovat itsekin sarjan faneja, jotka vain nauttivat kisapäivän kokemuksesta.

– Minulla on markkinointitutkinto ja olen työskennellyt tyttöjen kanssa, jotka ovat lakialalla. Tämä on meille vain hauska sivutyö, eikä sen vakavampaa. Tässä on kyse vain viihteen lisäämisestä kisapäivään. Mikään ei ole kuitenkaan tärkeämpää itse kilpailu, Mooney kertoi.

Positiivisesta näkemyksestään varikkotyttökohuun huolimatta Mooney myöntää formuloiden alalla olevan tasa-arvo-ongelmia.

– Jos lajissa olisi enemmän naiskuskeja, meillä olisi myös enemmän varikkopoikia emmekä joutuisi keskustelemaan tästä asiasta. Meillä on yhä enemmän naisia insinööreinä ja kuljettajina, mutta naiskuljettajia pitäisi ehdottomasti olla vielä enemmänkin, Mooney täräytti.