GP2-sarjan mestaruuden kaudella 2013 voittanut Fabio Leimer ei koe kasvattiluokan toimivan halutulla tavalla. Hänen mielestään sarjan mestarille tulisi korvamerkitä paikka F1-sarjasta.

Voitettuaan mestaruuden on Leimerista tullut eri moottoriurheilusarjojen kiertolainen, F1-tallien ovien pysyessä tiukasti kiinni sveitsiläiseltä. Leimerin jälkeisistä mestareista formula ykkösiin ovat päässeet Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne ja Pierre Gasly, tämän vuoden mestarin Charles Leclercin odotetaan puolestaan tekevän debyyttinsä ensi vuonna.

Myös ennen Leimeriä moni GP2-mestari, nimekkäimpinä Lewis Hamilton, Nico Rosberg ja Romain Grosjean, saavuttivat paikan kuninkuusluokassa.

Viime vuosina formula ykkösiin ollaan noustu kuitenkin myös suoraan alemmista luokista, kuten kävi Lance Strollin ja Max Verstappenin tapauksissa. Leimerin mielestä kuninkuusluokassa onkin perustavaa laatua oleva valuvika.

– F2-sarja on täyttä ajanhukkaa, sillä jos kuljettajalta löytyy tarpeeksi rahaa, voi hän nousta ykkösiin suoraan F3-sarjasta, Leimer toteaa Autosportille.

– En ole ainoa tästä kärsivä, vaan viime vuosina sarjasta ei ole juurikaan edetty ykkösiin. Syy on selvä. Pienemmät F1-tallti tarvitsevat maksukuskeja, minkä lisäksi formula ykkösissä on mukana iso liuta vanhoja kuskeja, jotka roikkuvat pesteissään kiinni kynsin ja hampain, Leimer avautuu.

Leimerin mielestä sääntöihin pitäisi tehdä muutos, jonka perusteella F2-sarjan mestari nousisi automaattisesti F1-sarjaan seuraavaksi vuodeksi.

– Muuten kuljettajat rupeavat miettimään, miksi heidän kannattaa ylipäätään osallistua koko sarjaan. Vielä muutama vuosi sitten kaikki alemman sarjan huiput pääsivät sinne, joten mielestäni jossain on nyt suuri ongelma.