Listattaessa formula ykkösten pitkän historian upeimpia hetkiä nousee yksi ohitus usein mukaan keskusteluun. Mika Häkkisen komea tuplaohitus vuoden 2000 Belgian GP:ssä on edelleen henkeäsalpaavaa katsottavaa.

Ohitus on varmasti tuttu kaikille F1-sarjaa seuraaville, mutta kerrataan vielä.

Kilpailua alussa johtanut Häkkinen tipahti pienen ajovirheen seurauksena toiseksi, Ferrarin Michael Schumacherin kiittäessä lahjasijoituksestaan.

Tämän jälkeen kahden kyseisen kauden maailmanmestaruustaiston avainhahmon välille kehittyi todellinen titaanien taisto. Häkkinen viritti McLareninsa hurjaan iskuun kilpailun lopuhetkillä, mutta kärjessä Schumacher käytti kaikkia sääntöjen sallimia ja jopa hieman härskejäkin keinoja pitääkseen MM-kiistakumppaninsa takanaan.

Häkkinen pääsi yrittämään ensimmäisen kerran ohitusta neljä kierrosta ennen maalia, mutta tuon liikkeen Schumacher esti tylysti. Yleensä jäänviileä suomalainenkin nosteli käsiään pystyyn ihmetellessään härskiä peittelyä.

Seuraavalla kierroksella Häkkinen pääsi yrittämään ohitusta uudestaan. McLaren singahti Eau Rougen lävitse selvästi Ferraria vauhdikkaammin, mutta Kemmel-suoran jarrutukseen tultaessa ohitusyritys näyttäisi valuvan jälleen hukkaan: kärkikaksikon edellä mateli kierroksellaohitettava BAR-tallin Ricardo Zonta.

Moni kuljettaja olisi vetäytynyt yrityksessään, mutta Häkkinen päätti yrittää jotain rohkeaa. Hän singahti aivan radan oikeaan reunaan ohittaen samanaikaisesti sekä Zontan että hölmistyneen Schumacherin. Kaikeksi onneksi keskellä rataa edennyt brasilialainen ei tehnyt typeriä ajoliikkeitä.

Häkkisen ohitus yllätti kaikki, sillä hän joutui jarruttamaan mutkaan kaiken lisäksi sateen jäljiltä yhä kostealla asfaltilla. Kaikki taitonsa käyttäen suomalainen onnistui kuitenkin pitämään Hopeanuolensa radalla. Schumacher ei voinut kuin ihmetellä Häkkisen temppua, suomalaisen painellessa voittoon.

Kisan jälkeen itse Schumikin halusi kuulla tarkan analyysin suomalaismestarilta ohituksen onnistumisesta. Häkkinen opetti isällisesti, pitäen myös tyylikkäästi mölyt mahassaan saksalaisen peittelytempuista.

F1-sarja on julkaissut Youtube-tilillään videon tästä tapahtumasta. Videolla seurataan Häkkisen auton kyydistä, kuinka yksi kaikkien aikojen ohituksista rakentui.

Katso video yltä tai tästä.