Ainahan se harmittaa, kun F1-päristelyt jäävät jostain syystä ajamatta. Tänään ratatapahtumat Kiinan Shanghaissa jäivät köyhiksi oikukkaan sään vuoksi. Sumu esti pelastushelikopterin hätätilanteessa mahdollisen lennon läheiseen sairaalaan.

Tavallisesta katsojasta tämä kuulostaa uskomattomalta. Milllaisessa pumpulissa nykyisiä F1-kuljettajia oikein pidetään? Eivätkö kuskit voisi ajaa, ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa pelastuskuljetus hoitaa maantietä pitkin piipaa-autolla?

Kyse on periaatteista, jotka F1-sarja määritti itselleen vuosikymmeniä sitten. Monesta vanhasta jääräpäisestä asenteesta voitaisiin luopua, mutta tässä ollaan täysin oikeassa.

Bernie Ecclestone loi formula ykkösistä nykyisen valtavan urheiluimperiumin, mutta saadakseen sen salonkikelpoiseksi lajiksi tarvitsi hän siihen erään sikareihin mieltyneen lääkärin apua.

Watkinsin ansioksi voidaan katsoa lähes yksinomaan se valtava muutos, minkä formula ykköset kokivat 1970- ja 2000-luvun välillä. Ei ole ihme, että häntä pidetään Ecclestonen ohella tärkeimpänä nyky-ykkösiin vaikuttaneena henkilönä.

Professori Sid Watkins loi välittömästi uudet standardit F1-viikonlopun tapahtumille tullessaan mukaan lajin pariin 1970-luvun lopulla. Aiemmin paikoin amatöörimäisesti johdetun F1-viikonlopun rakenne muuttui kertaheitolla Watkinsin vaatiessa uudistuksia.

Watkinsin ansioksi voidaan katsoa lähes yksinomaan se valtava muutos, minkä formula ykköset kokivat 1970- ja 2000-luvun välillä. Ei ole ihme, että häntä pidetään Ecclestonen ohella tärkeimpänä nyky-ykkösiin vaikuttaneena henkilönä.

Lääkärinä Watkins vaati parannuksia ratojen pelastustoimiin. Paikoin surkeaa ensiapua tarjonneet telttaviritykset katosivat nopeasti ratasairaaloiden tieltä, mutta Watkins vaati koko ajan enemmän. Hän halusi tehdä kaikkensa estääkseen F1-gladiaattoreiden turhat kuolemat ja vakavat loukkaantumiset. Tulosta syntyi, ja moni kuljettaja on henkensä velkaa (pun intended) Watkinsille.

Vuosi vuodelta sarja muuttui ammattimaisemmin hoidetuksi. Vaara on pysynyt kuitenkin alati läsnä, eikä siksi nykyisistä korkealuokkaisista turvajärjestelyistä olla valmiita joustamaan.

Nykyiset helikopterikyyditykset ovat yksi Watkinsin rakkaimmista aikaansaannoksista. Tämänpäiväinen harjoitusten peruuntuminen olisi tapahtunut jopa 1980-luvulla, vaikka moni ei sitä uskoisi. Helikopterikyydin onnistuminen oli asia, josta ”tohtori” ei joustanut.

Mikäli kuljettajaa sattuu pahasti, on sarjalla velvollisuus tarjota hänelle parasta mahdollista hoitoa.

Nykyaikaiset ratasairaalat ovat erinomaisesti varustettuja, mutta ne eivät ole mitään verratuna kaupungin tai valtion tarjoamiin terveyspalveluihin. Mikäli kuljettajaa sattuu pahasti, on sarjalla velvollisuus tarjota hänelle parasta mahdollista hoitoa. Ja nopeasti. Siihen ei Kiinassa ole mahdollisuutta millään muulla kuin helikopterilla.

Tilanteelle on helppo irvailla, mutta kuvitelkaapa jos jotakin sattuisi. Miten suhtautuisimme tilanteeseen, jos Kimi Räikkösen terveys riippuisi nopeasta helikopterisiirrosta?