Iitin kuntaan valmisteilla olevalle KymiRing-moottoriurheiluradalle haetaan parhaillaan Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n korkeinta luokitusta, mikä mahdollistaa MotoGP-kilpailuiden lisäksi myös teoriassa F1-osakilpailun järjestämisen Suomessa.

Iittiin valmistuvalla 4,6 kilometrin mittaisella KymiRing-radalla on tulevaisuudessa mahdollista järjestää ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MM-osakilpailun lisäksi myös autourheilupuolen huipputapahtuma, sillä radalle on nyt haettu myös Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n FIA 1-luokitusta. Käytännössä luokituksen korotus tarkoittaa sitä, että MotoGP:n lisäksi KymiRingillä voitaisiin teoriassa ajaa myös formula ykkösiä.

– Rakentamisen tässä vaiheessa Grade-luokan korotus kilpa-autoilun osalta on vielä kustannustehokasta ja ei olisi viisasta jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä, KymiRingin hankejohtaja Timo Pohjola selvitti AKK:n tiedotteessa.

– Viime vuoden lopulla suoritetussa FIM:n ratatarkastuksessa keskityttiin turva-alueiden yksityiskohtiin, kuten pintamateriaaleihin ja kilparadan pinnan kaltevuuteen. Tarkastuksessa havaitut kehitystoimet on hyväksytty MotoGP:n järjestäjällä Dorna Sportsilla ja nyt muutossuunnitelmat ovat FIA:n analysoitavana. FIA suorittaa tarvittavat simuloinnit eri autoluokille mukaan lukien Formula 1. Tulemme rakentamaan Suomeen moottoriurheilun arvokilpailuille suorituspaikan. Kilpailuiden järjestäminen on sitten eri asia, Pohjola jatkoi.

Autourheilun kattojärjestössä AKK:ssa radan luokituksen korotus herättää luonnollisesti suurta mielenkiintoa.

– On luonnollista, että lähdemme vakavasti tutkimaan mahdollisuuksista saada jollain aikavälillä Suomeen myös F1-kilpailut, AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari totesi.

– KymiRing on valmistuttuaan koko pohjoisen Euroopan ainoa moottorirata, joka täyttää F1-vaatimukset ja mikä asiassa on myös hyvin merkittävää, rata on katsojien kannalta poikkeuksellisen hyvä, rata-alueelta on nähtävissä erinomaisen paljon.