F1-fanit tuntevat kaksinkertaisen maailmanmestarin Mika Häkkisen urakehityksen. Lotuksella kannuksensa hankkinut sinivalkoinen rattisankari nousi McLarenille, jossa vuosien taistelun ja vastoinkäymisten päätteeksi mies nosti itsensä lajin legendaksi tuplamaailmanmestaruuksillaan. Kun kovin menestysnälkä oli tyydytetty, vetäytyi mies radoilta suurena voittajana ja yhtenä lajin arvostetuimmista kuljettajista, olihan hän pystynyt päihittämään parhaimpina päivinään itsensä Michael Schumacherin.

Leikitään kuitenkin pientä ajatusleikkiä: Mitä jos Häkkisen F1-ura olisikin ottanut jo alkuvaiheessaan täysin oikeasta maailmasta eriävän suunnan. Mitä olisikaan voinut tapahtua?

 

Vuonna 1990 nopeaksi tiedetty nuori suomalaislupaus sai kutsun saapua testaamaan Benettonin F1-kilpuria Silverstonen moottoriradalle. Häkkinen hämmästytti tallijohdon Flavio Briatorea myöten, ja pian manageri Keke Rosbergilla oli edessään houkutteleva tarjous. Häkkiselle tarjottiin testikuljettajan paikkaa kovaa nousua suurtallien takana tehneestä tiimistä.

Rosberg pelasi kuitenkin kovaa pokeria. Hän ei halunnut jättää lahjakasta suojattiaan vain testikuljettajan rooliin, sillä se olisi siirtäynt hänen talismaaninsa pois kirkkaimmista parrasvaloista. Rohkeasti hän kieltäytyi Briatoren tarjouksesta luottaen suojattinsa saavan parempaa. Vuosia se vei, mutta lopulta uhkapeli kannatti.

Mutta mitä jos Häkkinen olisikin kiinnitetty italialaistalliin? Kerrataanpa hieman tallin seuraavien vuosien kehitystä.

Tallin toinen kilpakuljettaja Alessandro Nannini joutui vakavan helikopterionnettomuuteen loppuvuodesta 1990, joten Häkkinen olisi hyvinkin saattanut saada tulikasteensa kuninkuussarjassa jo vuotta ”oikeaa maailmaa” aikaisemmin. Siinä missä Lotus oli Häkkisen aikaan parhaimmillaankin keskikastia, nousi Benetton kilpailu kilpailulta lähemmäksi kärkeä. 90-luvun ensimmäiset vuodet povasivat jo menestyksen olevan vain ajan kysymys, ja niinhän siinä kävi, että eräs saksalaiskuljettaja marssi voitosta voittoon ja kahteen maailmanmestaruuteen 1994 ja 1995.

Benetton sai oman kultakimpaleensa syksyllä 1991, kun se ryösti Michael Schumcherin Jordanilta vain yhden GP:n jälkeen. Mutta olisiko suurta saksalaista koskaan edes tarvittu Benettonilla, mikäli sillä olisi ollut Häkkinen riveissään?