Yksi formulahistorian suurimmista sensaatioista koettiin kaudella 2009, kun Ross Brawnin nimeä kantanut BrawnGP yllätti kaikki vieden sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruudet nimiinsä. Hondan yllätysvetäytymisen jälkeen punnalla tallin itselleen ostanut Brawn tiesi auton olevan kilpailukykyinen, eikä hän halunnut jättää tilaisuutta käyttämättä.

BrawnGP ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä, vaan taustalla oli Hondan hurjan kehitystyön lopputulos. Japanilaismerkki oli tehnyt suuria satsauksia niittääkseen kauan himoitsemaansa menestystä F1-sarjan kokiessa sääntömuutosten aallon kaudeksi 2009.

Vuonna 2008 tallia johtamaan palkattu Brawn vaati projektille aikaa kolme vuotta, mutta Honda vetäytyi sarjasta jo projektin ensimmäisen vuoden päätteeksi. Hetken aikaa koko tallin peli näytti olleen taputeltu, mutta sitten Brawn osti tiimin itselleen nimellisellä yhdellä punnalla. Mercedeksen moottorit itselleen saanut talli räjäytti potin dominoimalla alkukautta. Jenson Button juhli maailmanmestaruutta ja yhdessä Rubens Barrichellon kanssa kerätyt pisteet riittivät myös tiimimestaruuteen.

BrawnGP:n satutarina jäi lopulta yhden kauden mittaiseksi, kun paluun sarjaan omana tallinaan tehnyt Mercedes osti tallin itselleen.

F1 Racingille haastattelun antanut Brawn kertoo uskomattomilta kuulostavia tarinoita Hondan toiminnasta. Niitä kuunnellessa ei tunnu enää ihmeelliseltä, ettei vuosina 2006-2008 omana tehdastallinaan sarjassa pyörinyt japanilaismerkki saavuttanut kuin yhden GP-voiton.

– Suostuin Hondan esittämään sopimukseen, koska tiesin tallissa olevan hurjasti potentiaalia. Sillä taloudellisella panostuksella tulosta täytyi syntyä, joten halusin selvittää, mistä huonot otteet radalla oikein johtuivat, Brawn perkaa.

Yksi suurimmista ongelmista Hondalla oli Brawnin mukaan tallin jakaantuminen kahteen leiriin. Autot valmistettiin Isossa-Britanniassa, mutta moottorinkehitys hoitui Japanissa. Tallin sisällä oli myös paljon sisäisiä ristiriitoja.

– Autopuoli syytti heikoista tuloksista moottoria ja päinvastoin. Minä näin puutteita olevan kummassakin, ja kerroin tämän Hondan johtokunnalle eräässä kokouksessa. He olivat erittäin järkyttyneitä, sillä varsinkin moottoripuolen johtajat olivat viestineet heille valheellisesti kaiken olevan erittäin hyvässä kunnossa ja heikkojen tulosten olevan vain Euroopan pään vika, Brawn paljastaa.

Saatuaan ostotarjouksen Mercedekseltä ei Brawn epäröinyt luopua omaa nimeää kantavasta tiimistä. Kaiken voittanut Brawn tiesi muutosten tuulten olevan ilmassa, eikä tallilla olisi ollut mahdollisuuksia pärjätä ilman taloudellista tukea. Mercedes luuli ostavansa heti mestaruuksiin yltävän tallin, mutta talli saavutti ensimmäisen voittonsa vasta 2012. Vuodesta 2014 eteenpäin voitoista ei olekaan sitten ollut pulaa.

– Tiesimme meillä olevan saumat mestaruuteen vuonna 2009 vain siinä tapauksessa, että pistämme kaikki silloiset voimavaramme kyseiseen kauteen. Emme siis kehittäneet kauden 2010 autoa lainkaan vuoden aikana. Formuloissa tulosta niitetään aina sillä sapluunalla, mitä edellisellä kaudella on onnistunut järjestämään. Minä en siis yllättynyt vuoden 2010 heikoista tuloksista, mutta Mercedes kylläkin.