Vuoden 2003 Brasilian GP:tä pidetään kaikkien aikojen parhaimpana GP:nä, ja täysin ansaitusti.

Jos mainostinkin aiemmassa artikkelissani kauden 2008 Brasilian GP:tä kilpailuksi, jonka avulla kuka tahansa syttyisi F1-sarjan faniksi, löytyy tästä toinen potentiaalinen ehdokas.

Tässä sateisessa, hurjien kolareiden ja jännittävien kärkitaistojen täyttämässä mittelössä riittää draamaa jo pieneen elokuvaan asti, joten kilpailu ansaitsee ehdottomasti oman pienen muistelunsa. Onnellisia ovat he, jotka videotallenteen tästä spektaakkelista omistavat.

*****

Kauden 2003 kolmannen osakilpailun alkua odotettiin varsinkin suomalaiskodeissa suurella mielenkiinnolla, olihan McLarenin Kimi Räikkönen napannut juuri edelliskisassa uransa ensimmäisen GP-voiton. MM-sarjaa johtanut ”Mika Häkkisen manttelinperijä” oli noussut sarjaa edelliset pari kautta hallinneen Ferrarin ja Michael Schumacherin pahimmaksi uhkaajaksi. Edelliskautta murskaavasti dominoinut Ferrari oli aloittanut kautensa alavireisesti, ja italialaisleirissä kaivattiin kipeästi hyvää tulosta vireen kääntämiseksi.

Aika-ajoissa paalupaikan nappasi kotiyleisön suuri suosikki Rubens Barrichello. Ferrarin kakkosässän huolen pystyi kuitenkin aistimaan, sillä ”Rubinho”tuntui olevan kirottu kotiradallaan. Edellisestä yhdeksästä kotikilpailusta peräti kahdeksan oli päättynyt keskeytykseen. Kimi Räikkönen lähti matkaan ruudusta neljä. Edeltä löytyivät Barrichellon lisäksi tallikaveri David Coulthard sekä yllättäjä, Jaguarin Mark Webber.

Lähtöhetken koittaessa sunnuntaina rata kuitenkin lainehti vedestä, ja samalla FIA:n sääntönikkarit saivat F1-väen vihat niskaansa. Uusien säästöihin tähdenneen rengassäännön myötä talleilta ei löytynyt vettä lainehtivalle radalle sopivia sadekelin renkaita. Tuomaristo lykkäsi kilpailun alkua kymmenellä minuutilla, ennen kuin autot lähetettiin turva-auton perään kilpailua aloittamaan.

Tämä päätös oli kuin taivaanlahja suomalaisille urheiluhulluille ja MTV:n kanavapäälliköille. Jääkiekon jännittävä finaalisarja Kärpät-Tappara venyi jatkoajalle, ja ilman kilpailun lykkäämistä päättäjät olisivat olleet vaikean päätöken edessä. Toinen urheiluspektaakkeleista olisi pitänyt jättää näyttämättä! Onneksi Esa Pirnes ratkaisi mestaruuden tamperelaisille sopivasti, ennen kuin Räikkönen ja kumppanit lähetettiin matkaan.

Jääkiekon jännittävä finaalisarja Kärpät-Tappara venyi jatkoajalle, ja ilman kilpailun lykkäämistä päättäjät olisivat olleet vaikean päätöken edessä. Toinen urheiluspektaakkeleista olisi pitänyt jättää näyttämättä! OnneksiEsa Pirnes ratkaisi mestaruuden tamperelaisille sopivasti, ennen kuin Räikkönen ja kumppanit lähetettiin matkaan.

Kahdeksan turva-auton perässä ajetun kierroksen jälkeen radan katsottiin kuivuneen tarpeeksi, ja kuljettajille annettiin lupa kilvanajoon. Barrichello mokasi starttinsa menettäen heti paikkansa Coulthardille. Skotti ehti nauttia johdostaan kuitenkin vain kahden kierroksen ajan, kunnes tallikaveri-Räikkönen viimeisteli komean aloituksensa nousemalla kilpailun kärkeen.

Räikkösen johtoasema hupeni turva-auton kerätessä joukon jälleen kasaan. Ralph Firmanin Jordan-auton eturipustus petti, ja ohjauskyvytön irlantilainen syöksyi pelottavasti Toyotan Olivier Panisin auton perään. Kuljettajat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä, mutta tapahtumarikkaan kilpailun ensimmäiset hiilikuidunpalaset oli levitetty.

McLaren nukkui Räikkösen varikkopysähdyksen ohi, eikä suomalaista kutsuttu monien muiden kuljettajien tapaan renkaidenvaihtoon ja polttoainetäydennykselle. Samalla Michael Schumacher oli hiipinyt jo kolmanneksi lähdettyään matkaan seitsemänneltä sijalta.

Yhä tänäkin päivänä kuljettajat ajavat sateella Interlagosin radan kolmannen mutkan lävitse sydän kurkussa. Vesisateen yhteydessä radan lävitse syntyy virtaamaan joki, joka nappaa varomattomat kuljettajat välittömästi pois pelistä. 2003 mutka muodostui kohtalokkaaksi usean kuljettajan kilpailulle.

Kierroksella 25 Juan-Pablo Montoya ja Antonio Pizzonia pyörähtivät ulos samanaikaisesti. Kahta kierrosta myöhemmin samaan kasaan liukasteli Schumacher! Saksalainen oli ulosajossaan erittäin onnekas, sillä hän vältti liukumisen romuja siirtämässä olleen nostotraktorin alle vain hiuksenhienosti. Samalla päättyi hallitsevan maailmanmestarin pitkä, 24 osakilpailun mittainen pisteputki.

Turva-auton tulo radalle pelasti hieman Räikkösen tilannetta. Varikkokäynti pudotti hänet ”vain” yhdeksänneksi.

Samalla radan kolmas mutka janosi uusia uhreja. Jos Verstappen lipsahti ulos kierroksella 30, ja kahta kierrosta myöhemmin oli Jenson Buttonin vuoro testata BAR-autonsa kestävyyttä. Brittikuskin ulosajo toi radalle jälleen turva-auton.

Kierroksella 45 kotiyleisö räjähti riemuun, kun Barrichello nousi kilpailun johtoon Coulthardin pienen virheen myötä. Joko brasilialaisen epäonni ottaisi vihdoinkin taittuakseen?

Ei ottanut. Vain kahden johdossa ajetun kierroksen jälkeen brasilialaisen Ferrari hyytyi radan varteen bensansyöttöongelmien seurauksena. Samalla päättyi uskomaton putki: molemmat Ferrarit jäivät pisteittä ensimmäisen kerran sitten kauden 1999 Euroopan GP:n.

Coulthard nousi takaisin kärkeen, seuraavina kaukana perässä tulivat Räikkönen ja Jordanin Giancarlo Fisichella, joka oli hakenut bensatäydennyksensä jo kilpailun alussa turva-auton vielä ollessa radalla. Muiden lipsuessa yksi kerrallaan ulos oli maltillisesti edennyt italialainen noussut upeasti mukaan kärkitaistoon autolla, jolla ei normaaliolosuhteissa pitäisi olla sinne mitään asiaa.

Muiden lipsuessa yksi kerrallaan ulos oli maltillisesti edennyt italialainen noussut upeasti mukaan kärkitaistoon autolla, jolla ei normaaliolosuhteissa pitäisi olla sinne mitään asiaa.

Fisichella oli jopa hitaasti kuivuvalla radalla radan nopein mies, ja tämä aiheutti McLarenille päänvaivaa. Coulthard kutsuttiin johdosta varikolle, ja seuraavalla kierroksella Fisichella ohitti pienen virheen tehneen Räikkösen! Uskotteko kotona, Jordan johtaa!

Draaman jumalattaret päättivät lisätä tähän tarinaan vielä kuitenkin jälleen yhden hurjan juonenkäänteen.

Mark Webbber, joka oli jo kerran pelastanut päivänsä täpärässä kolmosmutkan tilanteessa, menetti Jaguarinsa hallinnan kovavauhtisen radan loppuosassa. Jaguar singahti seinään tuhoutuen täysin. Australialainen selvisi karusellista säikähdyksellä, mutta rata täyttyi romusta.

Paikalle osuivat ensimmäisten joukossa kärkiautot. Fisichella puikkelehti romujen seasta käynnistääkseen uuden kierroksen. Samalla Räikkönen singahti varikolle hakemaan lisää menovettä ja uudet renkaat. Kolmantena ajanut Fernando Alonso, joka oli jo aiemmin saanut varikon läpiajorangaistuksen keltaisten lippujen huomiotta jättämisestä, paahtoi onnettomuuspaikalle kaasu pohjassa.

Espanjalainen törmäsi keskellä rataa olleeseen Webberin auton renkaaseen hurjassa vauhdissa. Tämän jälkeen hän osui rajusti vasemmalla puolella olleeseen rengasvalliin kimmoten vielä siitä oikealle puolelle betoniseinään. Tämä riitti myös kilpailun tuomaristolle, joka päätti keskeyttää kilpailun. Onneksi itseään kolhinut Alonso selvisi höykytyksestä suhteellisen vähällä, mutta kolmannesta sijastaan huolimatta palkintopallille hänellä ei ollut asiaa.

Tästä alkoikin melkoinen show. Kuka voitti? Jordanilla juhlittiin Fisichellan uran ensimmäistä voittoa, mutta myös McLarenilla ilakoitiin. Mistä oikein oli kyse?

Sääntökirja sanoo, että mikäli kilpailu keskeytetään, otetaan tulokset kahta kierrosta ennen punaisten lippujen näyttämistä. Tuomaristo katsoi kilpailun keskeytetyn kierroksella 55, joten Räikkönen julistettiin voittajaksi.

Sääntökirja sanoo, että mikäli kilpailu keskeytetään, otetaan tulokset kahta kierrosta ennen punaisten lippujen näyttämistä. Tuomaristo katsoi kilpailun keskeytetyn kierroksella 55, joten Räikkönen julistettiin voittajaksi. Jordanin ja Fisichellan ilo vaihtui pettymykseksi, McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis oli puolestaan oikein tyytyväinen. Pettynein mies varikolla taisi olla kuitenkin Coulthard, joka teki varikkokäyntinsä pahimpaan mahdolliseen aikaan. Mikäli hän olisi pysynyt radalla, ei voittajasta olisi ollut mitään epäselvyyttä.

Vajaa viikko myöhemmin tarina sai vielä ehkä kaikkien mielestä onnellisen päätöksen. Fisichella oli kuin olikin ehtinyt aloittaa kierroksen 56, ennen kuin kilpailu keskeytettiin. Näin ollen tulokset otettiin kierrokselta 54, ja se riitti Fisichellan voitolle. Sympaattinen italialainen otti voiton uransa 111:ssä GP:ssä.