Tiedättehän meemin ”facepalm”, jossa käsi lyödään otsaan myötähäpeän merkiksi? Tänään Kiinan GP:n aika-ajoja katsoessa tuota liikettä tuli harrastettua pariinkiin kertaan.

F1 on totuttu yhdistämään täydellisyyteen ja huippuunsa hiottuun pikkutarkkuuteen, jossa kaikki toimii kuin rasvattu pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Tänään tuota idylliä romutettiin kuitenkin huolella Kiinan GP:n rataviranomaisten puolesta. Eikä kyseessä ollut edes ensimmäinen kerta.

Ratavirkailijat on koulutettu kohtaamaan ja selvittämään lukuisia erilaisia tilanteita, joita kilvanajon yhteydessä saattaa kuvitella tapahtuvan. Kilpa-auton jääminen radan varteen ei luulisi olevan se kaikista vaikein tehtävä tällä listalla. Pascal Wehrleinin auton siirtämisestä viranomaiset ansaitsevat vielä synninpäästön, mutta Nico Hülkenbergin parkkeerattua Force Indiansa radan varteen ei virkailijoilla ollut mikään kiire siirtämään autoa. Jos tahti on yhtä verkkainen myös huomenna, voimme odottaa tuskallisen pitkiä turva-autoepisodeja, varsinkin, kun radanputsaustalkoiden lopputuloksena jälki on periaatteessa pahempaa kuin ennen luutien viuhumista. Ja mikä ihmeen laite se auton perässä vedettävä lana oikein on olevinaan? Kiinalaisen kehityksen huippua?

Töhöily tuotti myös komediaa. Eikö hiusneulanmutkan rengaskasasta vastuussa ollut toimitsija vaivaantunut seuraamaan lainkaan session etenemistä?

Ratatoimitsijat ovat joko piittaamattomia tai sitten yksinkertaisesti tyhmiä. Mikään muu ei voi selittää käsittämätöntä aivopierua, jonka Jenson Button nosti koko TV-kansan tietoisuuteen. Ratavirkailijoiden auto pitää parkkeerata vaarallisesti radan varteen vain sen takia, että miehet pääsevät pesemään käsiään? Ei hyvää päivää!

Töhöily tuotti myös komediaa. Eikö hiusneulanmutkan rengaskasasta vastuussa ollut toimitsija vaivaantunut seuraamaan lainkaan session etenemistä? Hän päätti kuskata seuraavaa luokkaa varten kasatun rengaspinon paikoilleen kesken F1-sarjan aika-ajojen. Onneksi kollo ei lähtenyt seikkailemaan radalle F1-autojen vielä liikkuessa radalla.

Toisaalta, tässä taisi olla kyseessä vain malliesimerkkisuoritus siitä, kuinka tarkasti kyseisessä valtiossa ohjeita noudatetaan. Jos rengaskasan paikalleenviemisestä oli annettu käskey tasan tietyllä hetkellä, sehän viedään, viis siitä mitä ympärillä on käskynjaon jälkeen tapahtunut.

Tänä viikonloppuna on tapahtunut pelottava määrä toimitsijoiden mokia ja hutilointeja, mutta ei tämä kuitenkaan mitään uutta ole. F1-fanit muistavat vielä viime kauden koomisen tilanteen, kun Max Verstappenin auto onnistuttiin työntämään jumiin varikonportille. Takavuosina taas kanttikivissä sijaitsevien kaivojen kansia ei aina jaksettu kiinnittää kunnolla. Tuloksena olisi voinut olla paljon pahempaakin jälkeä kuin pari keskeytystä.

Tästäpä vähän lisäjännitettävää huomiselle Kiinan osakilpailulle!

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale